7 asiaa, jotka ehkäisevät dementiaa – toimivat, vaikka muistisairauteen olisi perinnöllinen riski

Tutkimuksessa dementiariski oli tasaisesti sitä pienempi, mitä terveellisemmät elämäntavat olivat.

Tietyt elämäntavat vaikuttavat dementiariskiin.

30.6. 13:43

Seitsemän terveellistä seikkaa ja elämäntapaa auttavat välttymään dementialta silloinkin, kun sairastumisriski on suurentunut perinnöllisistä syistä.

Huolehtimalla riittävästä liikunnasta, syömällä terveellisesti, laihduttamalla, pysymällä savuttomana sekä pitämällä verenpaineen ja veren kolesteroli- ja glukoositasot kunnossa, riski sairastua dementiaan on noin 30–40 prosenttia pienempi, vaikka yksilön geneettinen sairastumisriski olisi suuri, tuore tutkimus osoittaa.

Tutkimukseen osallistui 8 800 eurooppalaistaustaista ja 2 700 keskimäärin 54-vuotiasta yhdysvaltalaista, joita seurattiin 26 vuoden ajan. Terveelliset elämäntavat pienensivät myös afrikkalaistaustaisten sairastumisriskiä geneettisestä riskistä huolimatta, mutta heidän osaltaan tulokset olisi hyvä varmistaa suuremmissa tutkimuksissa.

Osallistujista läheskään kaikki eivät noudattaneet kaikkia seitsemää terveellistä ohjenuoraa, mutta dementiariski oli tasaisesti sitä pienempi mitä terveellisemmät elämäntavat olivat. Kyseisten elämäntapojen suotuisat dementiavaikutukset on tiedetty ennenkin, mutta niiden tehoa geneettisesti suuressa sairastumisvaarassa olevilla on tutkittu vähemmän.

Tutkimus julkaistiin Neurology-lehdessä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?