Tunnista liiallisen lämmön ensioireet kehossa – ja varo kuumalla säällä etenkin tätä petollista kaksikkoa

Kuumuus voi heikentää oloa vaikket edes olisi suorassa auringonpaisteessa.

Yleinen syy lämpöoireisiin on oleskelu liian kuumassa asunnossa.

29.6. 15:15

Huono ja uupunut olo voi kesäkuumalla yllättää nopeastikin – eikä siihen tarvita välttämättä suorassa auringonpaisteessa oleilua.

Yleinen syy lämpöoireisiin on oleskelu liian kuumassa asunnossa. Lämpö voi kuormittaa kehoa ensin lievästi, ja vaivihkaa kuormitus saattaa kasvaa.

Jos tuntuu siltä, ettei pysty samanlaisiin suorituksiin kuin yleensä, kyse voi olla niin kutsutusta lämpöuupumuksesta.

– Ihmisten lähtökohdat ovat erilaisia, joten myös lämpö vaikuttaa eri tavalla. Melkein jokainen kokee helteellä jonkinlaisia lieviä oireita, jotka hoituvat kotikonstein, kertoi jutussamme apulaisylilääkäri Jutta Delany Tampereen yliopistollisesta sairaalasta.

Ensioireita liiasta lämmöstä ovat:

■ Janon tunne (voi petollisesti myös kadota)

■ Keskittymisvaikeudet

■ Unihäiriöt

■ Suorituskyvyn lasku

■ Epämääräinen yleinen heikkouden tunne

Vakavamman lämpöhalvauksen oireita voivat olla:

■ Sekavuus

■ Oksentelu

■ Epäsäännöllinen hengitys

■ Tajunnan menetys

Älä juo liikaa pelkkää vettä

Mikäli huomaa saaneensa liikaa lämpöä, tärkeintä on nopeasti hakeutua varjoon tai viilennettyyn tilaan, jos mahdollista.

Myös nestettä on hyvä juoda, mutta pelkkää vettä ei saa tankata litrakaupalla.

Hikoillessa ihminen menettää suoloja ja vettä ihon kautta. Jos menetetyn nesteen korvaa pelkällä vedellä, kehon suolatasapaino järkkyy.

Hyviä juomia nestehukan korjaamiseen ovat esimerkiksi vichy tai urheilujuomat, ja juomisen ohella kannattaa myös syödä, vaikkei ruoka kuumalla maistuisikaan.

Muista, että alkoholi pahentaa nestehukkaa.

Auringon ja alkoholin yhdistelmää kannattaa varoa

Terveyskirjasto muistuttaa, että kahvin, teen tai alkoholin nauttiminen ei korjaa nestehukkaa, vaan ne voivat virtsaneritystä lisäämällä päinvastoin pahentaa sitä.

Päihdelääkäri Maarit Rauhala varoitti jutussamme, että pahimmillaan alkoholin ja auringon aiheuttama kuivuminen saattaa johtaa sairaalahoitoon.

–  Aurinko ja kuumuus lisäävät alkoholin aiheuttamaa nestehukkaa entisestään, ja riski kuivumiselle lisääntyy, Rauhala sanoi.

– Sehän on tietysti iso riski, että juo niin paljon että sammuu ilman aurinkosuojaa nurmikolle puistoon. Monet potilaat ovat tulleet omallekin vastaanotolle hyvin palaneina, hän kertoi.

Fakta

Hoida lämpöoireita näin

■ Potilaan tulee välittömästi hakeutua varjoon ja riisua ylimääräiset vaatteet.

■ Kylmää vettä annetaan suun kautta.

■ Tuuletusta tehostetaan tuulettimella tai viuhtomalla vaatteilla.

■ Kylmää vettä valellaan tai pirskotellaan iholle ja myös pään alueelle. Viilennykseen voi käyttää myös kylmäpakkauksia, jotka sijoitetaan erityisesti pään, kaulan, kainaloiden ja lantion alueelle.

■ Viileään veteen upottaminen on tehokkain keino jäähdyttää tervettä elimistöä. Voimakkaan verenkiertovaikutuksen vuoksi se voi kuitenkin olla vahingollista lapsille, vanhuksille tai verenkiertoelinten sairauksia poteville.

■ Vakavien oireiden (ihon kuivuminen, voimakas uupuminen, sekavuus, näköhäiriöt, pyörtyminen) ilmetessä potilas toimitetaan välittömästi sairaalahoitoon.

Lähde: Terveyskirjasto

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?