Naisen kävelyvauhti kertoo sydämen vajaatoiminnan riskistä

Yleisin sydämen vajaatoiminnan oire on hengenahdistus rasituksessa.

27.6. 11:15

Nopeasti kävelevät naiset näyttäisivät säästyvän sydämen vajaatoiminnalta muita todennäköisemmin. Myös hitaampi kävely toimii, mutta kävelyretkien pitää olla selvästi pitempiä.

Tiedot käyvät ilmi tutkimuksesta, jossa hyödynnettiin 25 000:n vaihdevuodet ylittäneen 50–79-vuotiaan naisen 17-vuotisia seurantatietoja. Seurannan aikana hieman alle 1 500 naista sairastui sydämen vajaatoimintaan.

Nopeimmat naiset, joiden kävelyvauhti oli noin 5 kilometriä tunnissa, sairastuivat kolmanneksen epätodennäköisemmin kuin noin 3–5 kilometrin tuntivauhtia kävelevät. He puolestaan sairastuivat noin kolmanneksen epätodennäköisemmin kuin hitaimmin kävelevät.

Nopeimmille kävelijöille riitti noin tunnin kävely viikossa, mutta saman vaikutuksen saadakseen hitaampien piti kävellä noin kaksi kertaa pitempään.

Säännöllinen liikunta ja kävely on yhdistetty sydänriskien pienentymiseen aiemminkin, mutta kävelyvauhdin ja määrän vaikutuksista on kaivattu lisää tietoa.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Geriatrics Society -lehdessä.

Sydämen vajaatoiminta johtuu sairauksista kuten sepelvaltimotaudista ja korkeasta verenpaineesta, jotka häiritsevät sydänlihaksen toimintaa ja heikentävät sen kykyä supistua. Yleisin vajaatoiminnan oire on hengenahdistus rasituksessa. Vaiva on harvinainen alle 50-vuotiailla, mutta yleistyy nopeasti iän myötä. Kuusikymppisistä sitä potee muutama sadasta, mutta yli 80-vuotiaista jo joka kymmenes.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?