B12-vitamiini on keholle välttämätön, jotta solut toimivat normaalisti.
– B12-vitamiini osallistuu elimistössä foolihapon ohella DNA:n valmistukseen, kertoo yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen Terveystalosta.
Lisäksi B12-vitamiini vaikuttaa hermojärjestelmän toimintaan.
Jaakko Halonen vastasi viiteen kysymykseen B12-vitamiinista:
1. Miten voi itse arvioida, saako ravinnosta tarpeeksi B12-vitamiinia?
– Tärkeimmät B12-vitamiinin lähteet ovat liha-, maito- ja kalaruoat. Aikuiselle B12-vitamiinin päivittäinen saantisuositus ravinnosta on 2 mikrogrammaa päivässä, joka keskimääräisessä ruokavaliossa ylittyy moninkertaisesti.
2. Milloin B12-vitamiinista voi tulla puutosta?
– Tavanomaisella sekaruokavaliolla B12-vitamiinin saanti tulee yleensä turvattua. B12-vitamiinia saa kuitenkin ainoastaan eläinperäisistä elintarvikkeista ja joistakin merilevistä pieniä määriä, joten mikäli vitamiinilisää ei ole, vegaaninen ruokavalio on riski vitamiinin puutoksen suhteen.
– B12-vitamiinin puutokselle altistavat myös sen imeytymistä heikentävät tilat, kuten atrofinen gastriitti (mahan limakalvon tulehdus, jossa limakalvo surkastuu) ja mahalaukun tai ohutsuolen poistoleikkauksen jälkitila. Myös eräät lääkeaineet voivat heikentää B12-vitamiinin imeytymistä.
3. Mitkä merkit voivat viitata B12-vitamiinin puutokseen? Miten asian voi tarkistaa?
– Tavallisimmat B12-vitamiinin puutosoireet ovat hermosto-oireita, kuten yleinen lihasheikkous sekä tuntopuutokset ja muistiongelmat. Hermosto-oireet voivat pitkittyneen puutostilan seurauksena jäädä pysyviksi, vaikka vitamiinin puutos korjattaisiinkin.
Pääasiassa B12-vitamiinia tarvitaan purkista silloin, kun sitä ei saa riittävästi ravinnosta joko ruokavalion laadun tai vitamiinin imeytymishäiriön vuoksi.
– B12-vitamiinin puute voi aiheuttaa myös anemiaa, joka taas aiheuttaa tyypillisesti väsymystä, suorituskyvyn heikentymistä ja päänsärkyä. Varsinkin väsymys on oire, jonka takana voi olla erilaisia oireita eikä B12-vitamiinin puute ole näistä tavallisin.
– B12-vitamiinin puutoksen voi todeta verikokeiden avulla.
4. B-vitamiineja markkinoidaan usein myös ”muistivitamiineina”. Milloin vitamiinilisää on syytä käyttää tähän tarkoitukseen?
– Pääasiassa B12-vitamiinilisää tarvitaan silloin, kun sitä ei ravinnosta joko ravinnon laadun tai vitamiinin imeytymishäiriön vuoksi saa riittävästi. Muistin tueksi markkinoitavissa vitamiinivalmisteissa on myös B12-vitamiinia, mutta suositusta sen käytöstä muistisairauksissa ei ole.
5. Jos varmuuden vuoksi haluaa käyttää B12-vitamiinia ravintolisänä, voiko siitä olla haittaa?
– B12-vitamiinista ei ole tiedossa tyypillisiä haittavaikutuksia. Mikäli käyttää B12-vitamiinia ravintolisänä, annostelussa kannattaa kuitenkin noudattaa valmistajan ohjeita.