Tupakointi on myös tämän keuhkosairauden merkittävä riskitekijä – johtaa keuhkojen etenevään arpeutumiseen

Tupakointi on merkittävä idiopaattisen keuhkofibroosin riskitekijä, osoittaa uusi tutkimus.

Yhteys sairastumiseen voimistui, mitä enemmän ja pidempään potilas oli tupakoinut.

3.5.2022 10:28

Tupakointia on pidetty idiopaattisen keuhkofibroosin riskitekijänä, mutta asiaa ei ole selvitetty suurissa väestötutkimuksissa. Nyt sellainen on tehty Etelä-Koreassa ja tulokset osoittavat tupakoinnin altistavan sairastumiselle.

Tutkimuksessa hyödynnettiin yli 23 miljoonan potilaan terveystarkastustietoja vuosilta 2009–2012. Vuoteen 2016 mennessä heistä 25 000:lla todettiin idiopaattinen keuhkofibroosi.

Tupakoivat osallistujat sairastuivat 66 prosenttia ja entiset tupakoitsijat 42 prosenttia todennäköisemmin kuin osallistujat, jotka olivat olleet ikänsä savuttomia, tulokset osoittivat. Yhteys myös voimistui mitä enemmän ja pitempään potilas oli tupakoinut.

Tulokset julkaistiin lääketieteellisessä Thorax-lehdessä, ja ne vahvistavat näyttöä tupakoinnin ja idiopaattisen keuhkofibroosin yhteyksistä. Tupakoinnin lisäksi myös muut seikat ovat voineet vaikuttaa tuloksiin, joten ne olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa.

Idiopaattinen keuhkofibroosi on tuntemattomasta syystä johtuva keuhkosairaus, joka johtaa keuhkojen etenevään arpeutumiseen. Se todetaan yleensä yli 60 vuoden iässä. Keskimäärin potilaat elävät 3–5 vuotta diagnoosista, mutta osalla tauti etenee hitaammin. Suomessa siihen sairastuu noin 16–18 ihmistä sadastatuhannesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?