Pitäisikö korkata virkeämpää oloa lupaileva energiajuoma vai jättää se hyllylle? Kysymys saattaa mietityttää, sillä energiajuomissa on kofeiinia, sokeria, vettä sekä usein muitakin piristäviä yhdisteitä, esimerkiksi guaranaa.
Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen (EFSA) arvioinnin mukaan energiajuomat ovat terveille aikuisille turvallisia, jos niitä käyttää kohtuullisesti. Juomien kofeiinipitoisuus ei ole niin korkea, että se olisi terveelle aikuiselle haitaksi.
Kohtuullisesti käytettynä tarkoittaa sitä, että ei ylitä juomapakkauksessa mainittua suurinta vuorokautista käyttömäärää.
– On kuitenkin tärkeää muistaa, että kohtuus on osalle hyvin vähäinen käyttö. Toinen voi nauttia kofeiinia runsaammin kuitenkaan ylittämättä turvallisen kofeiinin saannin ylärajaa, sanoo pääsihteeri Arja Lyytikäinen Valtion ravitsemusneuvottelukunnasta.
Energiajuomien runsaaseen ja päivittäiseen käyttöön voi sen sijaan liittyä ongelmia.
Haittavaikutukset linkittyvät etenkin juomien sisältämään kofeiiniin, sokeriin, happoihin ja yhteisvaikutuksiin alkoholijuomien kanssa.
1. Kofeiinilla on varjopuolensa
Energiajuomien sisältämä kofeiini ei ole aivan harmiton virkistäjä.
Yhdessä 0,33 litran kokoisessa energiajuomatölkissä on kofeiinia noin 105 milligrammaa. Kofeiinimäärältään se vastaa noin kahta desilitraa suodatinkahvia. EFSAn mukaan aikuisten kofeiinin saantiin ei liity turvallisuushuolia, kun määrä on 400 mg vuorokaudessa tai 200 mg kertannoksena.
Kofeiinin vaikutukset ovat yksilölliset. Lasten ja nuorten elimistö reagoi kofeiiniin aikuisia voimakkaammin. Kofeiiniherkillä aikuisilla jo pieni määrä kofeiinia voi aiheuttaa esimerkiksi unihäiriöitä.
Kofeiinipitoisia juomia ei suositella lapsille, raskaana oleville tai kofeiiniherkille. Lapsille pienikin kofeiinimäärä voi aiheuttaa kiihtyneisyyttä, ärtyneisyyttä, jännittyneisyyttä ja levottomuutta. Kofeiiniherkille kofeiini voi aiheuttaa verenpaineen nousua, sydämentykytystä ja vapinaa. Raskaana olevilla erittäin runsas kofeiinin saanti voi lisätä keskenmenon riskiä.
Lue lisää: Jatkuvalla kahvin kittaamisella yllättäviä haittoja – kuinka monta kuppia päivässä kannattaa juoda?
Lisäksi kofeiini aiheuttaa riippuvuutta. Energiajuomien – ja myös kofeiinipitoisen kahvin – lopettamisesta voi seurata vieroitusoireita, esimerkiksi päänsärkyä, ärtyisyyttä, voimattomuutta ja väsymystä.
Kofeiiniriippuvuuden kehittymistä voi välttää sillä, ettei juo energiajuomia tai muita kofeiinipitoisia juomia päivittäin.
Juoman miellyttävä maku, tarve saada energiaa ja halu pysyä hereillä voivat olla syynä energiajuoman nauttimiseen. THL suosittaa, että vähittäiskauppiaat rajoittaisivat energiajuomien myynnin yli 15-vuotiaille.
2. Runsaasti tyhjää energiaa
Päivittäin energiajuomia käyttävät saavat paljon niin sanottua tyhjää energiaa ylimääräisestä sokerista. 0,33 litran energiajuomatölkissä on sokeria noin 14 sokeripalan verran.
Juoma on monelle tyypillinen ruokavalion sokea piste, jonka merkitystä painonhallintaan ei ehkä tulla edes ajatelleeksi. Juodut kalorit ovat salakavalia, koska neste ei tee oloa kylläiseksi.
Mikäli juo sokerisia juomia usein ja karsii ne pois ruokavaliosta, painonhallinta voi helpottua.
Lue lisää: Yksi hyvin helppo muutos laihduttaa 3–4 kiloa – tyypillinen ruokavalion sokea piste
3. Haitaksi suun terveydelle
Happamien energiajuomien ja hampaiden reikiintymisen välillä on yhteys. Vahvat hapot, kuten sitruunahappo, happamoittavat juomaa ja niillä on suora vaikutus hampaiden eroosioon, kertoi suu- ja leukakirurgian ylilääkäri aiemmin jutussamme.
Energiajuomien sisältämä sokeri taas aiheuttaa hampaiden reikiintymistä.
Erityisen haitallisia sokereita ja happoja sisältävien juomien nauttiminen on alle 15-vuotiaille, joiden hampaat vasta kehittyvät.
4. Vaikutuksia yhdessä alkoholin kanssa
Energiajuomien ja alkoholin yhteiskäytön haitallisuudesta on toistaiseksi olemassa vähän tutkimustietoa. Suositeltavaa se ei Ruokaviraston mukaan ole.
Energiajuomien sisältämä kofeiini lisää nesteen poistumista elimistöstä, kuten myös alkoholi. Jos juo runsaasti sekä energiajuomia että alkoholia ja lisäksi liikkuu aktiivisesti, riskinä voi olla vakavakin nestehukka.
Kofeiini yhdessä alkoholin kanssa puolestaan aiheuttaa ylimääräistä rasitusta sydämelle.
Energiajuoman pakkauksessa on kofeiinin vuoksi oltava merkintä: Ei suositella lapsille, raskaana oleville eikä kofeiiniherkille. Pakkauksessa pitää myös ilmaista vuorokautinen käyttömäärä tarkasti, esimerkiksi: Enintään 3 tölkkiä päivässä.
Juomilla on eroa – valinnassa harkintaa
Juomien valinnassa on hyvä kiinnittää huomiota juomien sisältämään energiamäärään, sokereihin, happoihin, kofeiiniin ja alkoholiin.
– Janojuomana tavallinen vesijohtovesi on paras, sanoo Arja Lyytikäinen Valtion ravitsemusneuvottelukunnasta.
Energiaa sisältävien juomien annoskoko on hyvä pitää kohtuullisena.
– Useimmat juomat eivät sisällä kovinkaan paljon energiaa desilitraa kohti, mutta niistä voi kuitenkin saada energiaa tarpeettoman paljon, jos käyttö on runsasta tai tiheää tai juomaan lisätään sokeria tai esimerkiksi kermaa tai rasvaista maitoa tai kasvijuomaa. Juomat eivät tuota samalla tavalla kylläisyyden tunnetta kuin kiinteät ruoat, Lyytikäinen kertoo.
Oletko sinä saanut energiajuomista haitallisia oireita? Tai jäänyt kofeiinikoukkuun? Kerro kokemuksistasi ja laita viestiä: noora.valkonen@iltasanomat.fi
Lähteitä: Terveyskirjasto, Ruokavirasto, THL, Nuortenlinkki, Sydänliitto