Tietyt muutokset ruokavaliossa voisivat pidentää 20-vuotiaan elämää vuosikymmenellä – syötkö itse näin?

Ruokavaliomuutokset voisivat pidentää 20-vuotiaan elinikää vuosikymmenellä, osoittaa uusi norjalaistutkimus.

Monipuolinen ja kasvispainotteinen ruokavalio ehkäisee lukuisia sairauksia, joten samalla myös terveenä eletyt vuodet lisääntyvät.

10.3.2022 9:58

Länsimaista ruokavaliota noudattavat 20-vuotiaat saattaisivat elää jopa vuosikymmenen pitempään, jos he vaihtaisivat monipuoliseen ja kasvispainotteiseen ruokavalioon. Hyödyt saa myös 60- ja 80-vuotiaana, mutta ne eivät ole yhtä suuria.

Tiedot käyvät ilmi norjalaistutkijoiden tutkimuksesta, jossa hyödynnettiin lähes 200 maassa kerättyä mittavaa aineistoa. Aineiston avulla tutkijat arvioivat, miten ruokavaliomuutokset vaikuttaisivat eri-ikäisten odotettavissa olevaan elinikään.

Analyysin perusteella suurimman hyödyn saisi lisäämällä palkokasvien, pähkinöiden ja täysjyväviljojen syömistä ja vähentämällä punaisen lihan ja teollisesti prosessoitujen lihavalmisteiden käyttöä. Jokainen näistä liittyi noin kaksi vuotta pitempään eliniänodotteeseen.

Vaihtamalla tyypillisen länsimaisen lihapainotteisen ruokavalion optimaaliseen kasvispainotteiseen ruokavalioon 20-vuotiaiden eurooppalaismiesten odotettavissa oleva elinikä nousisi 14 vuotta ja naisten 10 vuotta, tutkijat laskivat. Jos muutokset tekisi vasta 60-vuotiaana, eliniänodote nousisi 8–9 vuotta ja 80-vuotiaana noin 3 vuotta.

Norjalaisten tulokset vahvistavat näyttöä ruokavalion merkityksestä terveydelle ja osoittavat jo suhteellisen pienten muutosten pidentävän elinikää. Monipuolinen ja kasvispainotteinen ruokavalio ehkäisee lukuisia sairauksia, joten samalla myös terveenä eletyt vuodet lisääntyvät. Ruokaan liittyvät riskitekijät johtavat globaalisti noin 11 miljoonaan kuolemaan vuosittain.

Tutkimus julkaistiin PLoS Medicine -lehdessä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?