Varoitustekstit voisivat todella vähentää sokerilimsojen ostamista

Kuvalliset varoitustekstit vähensivät tutkimuksessa vanhempien sokerilimsojen ostamista lapsille.

Valtaosa eurooppalaislapsista saa liikaa sokeria ruokavaliostaan.

28.2.2022 12:51

Liiallinen sokerin saanti on haitaksi lapsen terveydelle, mutta vanhempien voi olla vaikea jättää sokeriherkut ostamatta. Tuoreen tutkimuksen perusteella yksi ratkaisu ongelmaan voisi olla kuvalliset varoitustekstit sokerilimuissa.

Osana tutkimusta 325:tä vanhempaa pyydettiin valitsemaan yksi herkku ja yksi juoma lapselleen tutkimusta varten pystytetyssä kaupassa. Vanhemmat jaettiin kahteen ryhmään. Toista ryhmää varten sokeria sisältäviin virvoitusjuomiin laitettiin kuvalliset varoitukset sokerin diabetes- ja sydänhaitoista ja toiselle ryhmälle samankokoiset viivakoodimerkinnät ilman varoituksia.

Kun vanhempien ostoksia verrattiin, sokerilimun oli ostanut 28 prosenttia varoitusmerkinnät nähneistä vanhemmista ja 45 prosenttia verrokkiryhmäisistä. Vanhempien taustat ja lapsen ikä eivät vaikuttaneet tuloksiin.

Vanhemmilta kyseltiin lisätyn sokerin vaikutuksista, haitoista, makutottumuksista ja monista muista tuloksiin mahdollisesti vaikuttavista seikoista, mutta ryhmien väliltä ei löytynyt merkittäviä eroja. Kumpikin ryhmä myös huomasi juomien merkinnät yhtä hyvin.

Yhdysvaltalaisten tulokset viittaavat kuvallisten varoitustekstien auttavan lasten sokerin saannin vähentämisessä, mutta havainnot olisi hyvä varmistaa pitemmissä lisätutkimuksissa. Vielä on esimerkiksi epäselvää, miten hyvin varoitustekstit toimivat arkiympäristössä.

Viime vuonna julkaistun tutkimuksen perusteella valtaosa eurooppalaislapsista saa liikaa sokeria ruokavaliostaan. Suurin osa lisätyistä sokereista on peräisin virvoitusjuomista, hedelmämehuista, karkeista ja herkuista sekä maitotuotteista. Esimerkiksi jogurtit sisältävät paljon lisättyjä sokereita.

Tutkimus julkaistiin PLoS Medicine -lehdessä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?