Voiko korvatulppia pitää vaikka joka yö? Erikoislääkäri vastaa – ja kertoo myös, miten nappikuulokkeita kannattaa säilyttää

Oletko jatkuvasti nappikuulokkeet tai korvatulpat korvissa? Muista, että korvat tarvitsevat myös tuulettumista.

Jos nukkuminen on vaikeaa esimerkiksi metelin takia, korvatulppien käyttäminen on erikoislääkäri Hanna Karvosen mukaan ”pienempi paha” kuin se, että lepo jää saamatta.

28.2.2022 19:00

Kutittaa. Vaikuttaa tukkoiselta. Sattuukin. Ovatko nämä tuntemuksiasi korvatulppien runsaan käytön jälkeen?

Voi olla paikallaan selvittää, mistä oireilu johtuu.

Korvatulppien käyttö on sinänsä ihan ok, sanoo korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Hanna Karvonen Terveystalosta.

Voiko korvatulppia siis pitää vaikka joka yö, jos kumppanin kuorsaus häiritsee?

– Lyhyt vastaus on, että joo, sinne vaan! Yleensä ihmisillä on normaalit ja hyvät korvat, Karvonen vastaa.

Joillakin ihmisillä korvien rakenteessa voi kuitenkin olla jotain poikkeavaa, jolloin tulpan käyttö voi tuntua hankalalta.

Lisäksi jotkin ihosairaudet ja allergiat voivat vaikeuttaa korvatulppien käyttöä. Korvissakin on ihoa, jota jotkin tietyt materiaalit voivat ärsyttää.

Jos korva menee tukkoon, se tulehtuu helpommin

Kevään korvilla allergiaoireet voivat pahentua.

– Moni allergikko tunnistaa keväisin sen, että korvat tuottavat ylimääräistä vaikkua. Jos vaikkua työntää korvatulpilla yhä syvemmälle, korva voi mennä tukkoon.

Mikäli korva menee tukkoon, se tulehtuu herkästi.

– Korvakäytävän pitää saada happea. Jos korva on yöllä kahdeksan tuntia tukossa korvatulpan vuoksi, se ei todennäköisesti aiheuta ongelmia, mutta jos vaikku tukkii korvaa pitkään, ongelmia voi alkaa tulla.

Vaikkupaakku sekä korvatulppien ja nappikuulokkeiden käyttö estävät korvakäytävien tuulettumista. Korvan lämpötila ja kosteus nousevat. Näistä kuuman kosteista olosuhteista bakteerit pitävät.

Jos vaikku tukkii korvaa pitkään, ongelmia voi alkaa tulla.

Jos korvaan kertyy vaikkua, korvakäytävä kannattaa jättää rauhaan – sen sijaan, että sitä lähtisi sörkkimään vanupuikolla tai tikuilla.

Vaikku voi sörkkimällä vain mennä syvemmälle ja tiukemmaksi mytyksi.

Pehmeä ja muovautuva materiaali on korvatulpissa hyvä valinta.

Korvatulppia moneen lähtöön

Korvatulppien käyttö voi helpottua, kun alkaa kiinnittää huomiota siihen, millaisia tulppia käyttää. Markkinoilla on runsaasti vaihtoehtoja kertakäyttöisistä tulpista alkaen.

– Kannattaa kokeilla itse. Muovautuvat ja joustavat sekä hengittävät materiaalit ovat parhaat, Karvonen sanoo.

Muovautuvat ja joustavat sekä hengittävät materiaalit ovat parhaat.

Korvatulpat voi halutessaan myös teetättää. Omasta korvasta otetaan ensin muotti, ja tulpat räätälöidään sen ansiosta hyvin istuviksi.

Karvosen mukaan tulppia tehdään paljon esimerkiksi korvatulehduskierteessä pyöriville lapsille, joille on asennettu ilmastointituubi.

Jatkuvampaan käyttöön tarkoitetut tulpat voi ja kannattaa pestä vähän väliä. Kertakäyttöiset tulpat on nimensä mukaisesti tarkoitettu käyttöön vain kerran.

– Olisi hyvä, että ne vaihtaisi, Karvonen sanoo.

Yksinkertaistettuna: kaikille pinnoille syntyy omanlaisensa mikrobiyhteisö, biofilmi. Niin pöydälle, suolistoon, korvaan kuin korvatulppaan.

– Jos biofilmi pääsee kasvamaan korvatulpan pinnassa, se ei ole samanlainen kuin korvakäytävässä. Kun tulpan laittaa takaisin korvaan, kahden biofilmin pitäisi jollain tavalla löytää toisensa.

Se voi johtaa pulmiin, kuten korvan ärsyyntymiseen.

Mikäli korvat tuntuvat yön jäljiltä kipeiltä, syy voi lymytä hampaiden puremisessa yhteen. Korvatulppa nimittäin osuus suoraan leukanivelen liikealueelle. Silloin leukanivel voi hampaita yhteen narskutellessa hinkkaantua korvatulppaa vasten.

Nappikuulokkeiden volyymit syyniin

Korvatulppien lisäksi moni pistää korviinsa jos jonkinlaisia nappikuulokkeita. Mitä niiden käytöstä olisi hyvä tietää?

Kuulon kannalta tärkeintä on tarkkailla desibelejä sekä sitä, kuinka kauan kuulokkeita käyttää.

– Tässä kannattaa olla tarkkana. Moni voi kompensoida hälyä laittamalla volyymit kaakkoon. Itse olenkin tykännyt vastamelukuulokkeista.

Kuulovaurio voi syntyä ihan vain siitä, että kuuntelee musiikkia jatkuvasti lujaa nappikuulokkeista. Voimakas ääni vaurioittaa tällöin sisäkorvan aistinsoluja.

Korva voi alkaa kuin vaivihkaa tuntua tukkoiselta ja kuulo huonontuneelta.

Joskus kuulo voi tuntua toisessa korvassa huonommalta kuin toisessa siksi, että nappikuuloke on ollut vain toisessa korvassa. Syy saattaa olla yllättävästi se, että toinen korva on oppinut tarkemmaksi.

– Kuulo on tosi monimutkainen kokemus, johon liittyy sekä oppimista että tunteita. Ihminenhän voi erottaa oman nimensä hälinästä tai oman lapsensa huudon pihalta muiden joukosta.

Yksinkertainen keino estää kuulovaurioiden syntyä on kohtuullistaa nappikuulokkeiden päivittäistä käyttöä ja äänenvoimakkuutta. Joissakin laitteissa on myös rajoitin, jolla voi säätää äänenvoimakkuuden enimmäistason.

Valo ja happi tappavat haitallisia bakteereja.

Nappikuulokkeiden puhtaudesta kannattaa niin ikään huolehtia. Ne voivat kerätä pöpöjä ja vaikkua.

Kuulokkeet pysyvät hygieenisimpinä, kun ne pyyhkii säännöllisesti esimerkiksi kevyesti veteen kostutetulla liinalla tai paperilla.

– Kuulokkeita ei kannata laittaa koteloon muhimaan, vaan ne kannattaa säilyttää valossa ja sellaisessa paikassa, jossa ne saavat happea. Valo ja happi tappavat haitallisia bakteereja.

Lähteitä: Kuuloliitto, Terveystalo

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?