Miksi melatoniini aiheuttaa outoja unia? Unilääkäri vastaa ja kertoo, mikä erikoinen harhaluulo suomalaisilla on suositusta melatoniinista

Suomalaiset kärsivät univaikeuksista ja moni turvautuu melatoniinivalmisteisiin paremman levon saamiseksi. Mutta kuinka melatoniini itse asiassa vaikuttaa uneemme?

Unilääkäri muistuttaa, että nukkumisongelmista kärsivällä unen rakenne on kaikkea muuta kuin normaali.

Yhä useampi suomalainen tarttuu melatoniinipurkkiin iltaisin parempien yöunien toivossa.

Erilaisten melatoniinivalmisteiden käyttö onkin kasvanut viime vuosina, kuten uutisoimme taannoin.

Lue lisää: Melatoniinin käyttö kasvanut hurjasti – älä käytä valmistetta väärin

Minna Huotilaisen, Leeni Peltosen, Helmi Uusitalon ja Silja Vahtokarin uutuskirja Uni ja unettomuus – Näe nukkuminen uusin silmin kertoo, että Fimean lääkkeiden myyntitilaston mukaan apteekissa myytävien melatoniinilääke­valmisteiden kulutus on kaksinkertaistunut vuosina 2017–2020.

Lisäksi melatoniinivalmisteiden myynti on kasvanut päivittäistavarakaupoissa.

Liihottelemme siis tyytyväisinä höyhensaarille melatoniinin siivittäminä, mutta mikä selittää nukahtamisvalmisteiden käytön räjähtävää kasvua?

Unilääkäri ja dosentti Henri Tuomilehto on tehnyt 20-vuotisen uran unen parissa. Hänen kokemuksensa mukaan syy melatoniinivalmisteiden huimasti kasvavaan käyttöön on yksinkertainen: kärsimme univaikeuksista.

Ihmisten elämä on täynnä stressiä, minkä vuoksi myös uni häiriintyy.

– Ihmisten elämä on täynnä haasteita ja stressiä, minkä vuoksi myös uni häiriintyy ja uniongelmat ovat lisääntyneet. 20 vuotta sitten uni ei kiinnostanut ketään, mutta nykyään uni ja sen laatu ovat kuumia puheenaiheita.

Syy on se, että huono nukkuminen ja heikko jaksaminen koskettavat monia.

Melatoniini ei ole ”oikotie onneen”

Henri Tuomilehto kuvailee nykyihmistä ”oikotien etsijäksi” – apu univaikeuksiin halutaan nopeasti. Koska uniongelmat olisi kiva saada kuntoon sormia näpäyttämällä, tuntuu melatoniinin tukeutuminen yksinkertaiselta ratkaisulta.

– Todellisuudessa melatoniinikin toimisi paremmin, jos panostaisimme unen laatuun ensisijaisesti säännöllisten elämäntapojen, terveellisen ravinnon ja liikunnan avulla.

Vain pieni joukko on oikeasti valmiita näkemään vaivaa nukkumisen eteen.

Valitettavasti olemme kuitenkin liian laiskoja tähän.

– Vain pieni joukko meistä on oikeasti valmiita näkemään vaivaa nukkumisen eteen. Sen sijaan pillerin toivotaan olevan oikotie onneen.

Moni joutuukin pettymään, kun yöt eivät sujukaan unelmien mukaan ja huono nukkuminen vain jatkuu – melatoniinilisästä huolimatta.

Moni säikähtää voimakkaita unia

Unilääkärin vastaanotolla osa melatoniinin käyttäjistä raportoi, ettei valmisteesta tunnu olevan mitään hyötyä. Osa taas kertoo näkevänsä kamalia painajaisia ja päätelleensä, ettei melatoniini sovi itselle.

Huono nukkuminen ja heikko jaksaminen koskettavat monia.

Henri Tuomilehto muistuttaa, että uniongelmista kärsivällä unen rakenne on kaikkea muuta kuin normaali. Pitkäaikaisten univaikeuksien myötä ihminen on saattanut tottua siihen, että esimerkiksi syvän unen REM-vaihe voi olla kadoksissa. Tällöin ihminen nukkuu hyvin kevyesti eikä välttämättä näe juurikaan unia.

– Kun unta aletaan hoitaa, elimistöllä on kova tarve korjata tilannetta ja ikään kuin kerätä takaisin menetettyä syvää unta. Keho alkaa haalia REM-unta takaisin ja ihminen alkaa jälleen nähdä unia.

Unet voivat tuntua voimakkailta ja pelottaviltakin, unilääkäri tietää.

– Mutta johtuvatko unet puhtaasti melatoniinista vai siitä, että melatoniinin avulla ihminen alkaakin itse asiassa nukkua paremmin? Sitä ei nykytutkimus ole täysin vielä selvittänyt.

Joka tapauksessa liian pikaisia johtopäätöksiä melatoniinin vaikutuksista ei pitäisi tehdä, Tuomilehto painottaa. Usein käyttäjät huomaavat tilanteen tasaantuvan ajan kanssa.

– Ihmiset ovat usein hirveän kärsimättömiä, ja apu uneen ja jaksamiseen haluttaisiin saada heti. Jos ensimmäisinä öinä näkee painajaisia tai kokee, että melatoniini ei auta uneen, kannattaa kokeilua jatkaa vähintään kaksi viikkoa. Yhden tai kahden yön perusteella ei voi vielä vetää minkäänlaisia johtopäätöksiä.

Melatoniinia käytetään huolimattomasti

Myös siihen, kuinka melatoniinia syö iltaisin, tulee kiinnittää huomiota.

Ilta-Sanomat uutisoi aiemmin, että moni käyttää melatoniinia huolimattomasti. Valmisteen käyttöohjeet onkin syytä lukea tarkasti, sillä käytön tulee olla hyvin aikataulutettua parhaan tehon saamiseksi.

Melatoniini kannattaakin ottaa aina samaan aikaan, noin pari tuntia ennen toivottua nukahtamisaikaa, jotta se ehtisi vaikuttaa kunnolla.

Pahimmillaan väärään aikaan otettu melatoniini sotkee kehon omaa melatoniinituotantoa.

– Ei siis vasta silloin, jos huomaa, että uni ei tule, kirjassa Uni ja unettomuus – Näe nukkuminen uusin silmin kerrotaan.

Jos ohjetta ei noudata, melatoniinista saattaa olla enemmän haittaa kuin hyötyä.

– Pahimmillaan väärään aikaan otettu melatoniini sotkee kehon omaa melatoniinituotantoa ja siten myös vuorokausirytmiä.

Lue lisää: Oletko masentunut vai väsynyt? Tästä tiedät

Lue lisää: Kun alat kävellä 30 minuuttia päivässä, nämä 13 terveydelle hyvää asiaa tapahtuvat

Lue lisää: Tunnista, milloin unettomuus on normaalia ja milloin ei – ”Korjausyritykset voivat jopa pahentaa asiaa”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?