Kun ruokavalion muuttaa kasvispainotteisemmaksi, kahden tärkeän ravintoaineen saanti vähenee – niiden riittävä saanti syytä varmistaa

Raudan saanti puolestaan lisääntyy mitä kasvispainotteisempaa ruokavalio on, selviää tuoreessa tutkimuksessa.

Lihansyönnin vähentäminen tuo monia terveyshyötyjä, sillä kasvikunnan tuotteet sisältävät paljon kuitua, vitamiineja, kivennäisaineita ja pehmeitä rasvoja.

18.2.2022 12:16

Eläinproteiinilähteiden osittainen korvaaminen kasviproteiineilla johtaa uuden tutkimuksen mukaan folaatin ja raudan saannin lisääntymiseen.

B12-vitamiini ja jodi sen sijaan vähenevät, selviää Helsingin yliopistossa tehdystä tutkimuksesta.

– Mitä kasvispainotteisempaan ruokavalioon siirrytään, sitä enemmän ravintoaineiden saanti muuttuu, sanoo väitöskirjatutkija Tiina Pellinen Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisestä tiedekunnasta.

Tutkimuksessa 136 tervettä vapaaehtoista aikuista noudatti 12 viikon ajan yhtä kolmesta tutkimusruokavaliosta.

Yksi ruokavalio oli eläinproteiinipainotteinen ja vastasi keskimääräistä suomalaista ruokavaliota. Kahdessa muussa ruokavaliossa erilaiset osuudet eläinproteiinin lähteistä punaisesta ja vaaleasta lihasta sekä maitotuotteista korvattiin erilaisilla kasvisproteiinia sisältävillä lähteillä, kuten palkokasveilla, pähkinöillä, siemenillä ja viljatuotteilla.

Lue lisää: Vältä kasvissyöjän 5 virhettä – uupunut olo ja epämääräiset vaivat voivat olla hälytysmerkkejä

Enemmän rautaa ja folaattia

Tutkittavat saivat rautaa ja folaattia enemmän kasviproteiinipainotteisimmasta ruokavaliosta kuin eläinproteiinipainotteisesta ruokavaliosta.

Verestä mitatuissa elimistön rautatilaa kuvaavissa merkkiaineissa tai folaatin pitoisuudessa ei kuitenkaan ollut eroja ruokavalioiden välillä. Tämä voi johtua siitä, että raudan imeytymistä edistäviä tekijöitä – esimerkiksi C-vitamiinia – oli kasviproteiinipainotteisissa ruokavalioissa riittävästi.

Lue lisää: Tämän vuoksi rauta ei imeydy – erikoislääkäri kertoo, kuinka syömme rautaa väärin

Kasvisruoan terveyshyödyt voivat jäädä haaveeksi, jos ateriat jäävät liian yksipuolisiksi eivätkä sisällä tarpeellisia ravintoaineita ja riittävästi energiaa.

B12-vitamiinin ja jodin saanti hyvä varmistaa

B12-vitamiinin saanti ravinnosta pieneni tutkimuksen mukaan sitä enemmän, mitä enemmän eläinproteiinin lähteitä korvattiin kasviproteiinin lähteillä.

Aktiivisen B12-vitamiinin pitoisuus verestä mitattuna oli kasviproteiinipainotteisimmassa ryhmässä merkitsevästi pienempi kuin eläinproteiinipainotteista ruokavaliota noudattaneessa ryhmässä.

Jodin saanti ravinnosta ja jodin pitoisuus virtsassa pienenivät molemmissa kasviproteiinipainotteisissa ruokavalioissa yhtä paljon eläinproteiinipainotteiseen ruokavalioon verrattuna.

Siirryttäessä kasvispainotteisempaan ruokavalioon onkin tärkeää varmistaa riittävä B12-vitamiinin ja jodin saanti.

Lue lisää: Väsyttääkö, takkuaako vastustuskyky? Tunnista tyypillisimmät vitamiininpuutokset

Pohjoismaiset ravitsemussuositukset suosittelevat harkitsemaan B12-vitamiinilisän käyttöä kasvisruokavalioita noudatettaessa. Jodilisän käyttöä suositellaan raskaus- ja imetysaikana, mikäli sen saanti ruoasta on vähäistä.

Aikaisemmissa tutkimuksissa on tullut esiin, että suomalaiset saavat liian vähän etenkin jodia, rautaa, folaattia ja D-vitamiinia.

Lue lisää: Oletko väsynyt ja voimaton? Epämääräisten oireiden taustalla voi olla ravintoainepuutos – näitä moni saa liian vähän

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?