Yksi asia saattaa hidastaa Parkinsonin taudin etenemistä

Säännöllinen liikunta voi mahdollisesti hidastaa Parkinsonin taudin etenemistä, osoittaa uusi tutkimus.

Tutkijat havaitsivat, että säännöllinen liikunta liittyi suotuisiin vaikutuksiin Parkinsonin tautia sairastavilla. Liikunnaksi riitti esimerkiksi kävely.

Varhaisen vaiheen Parkinsonin tautia potevat voivat mahdollisesti hidastaa oireidensa etenemistä liikkumalla ainakin nelisen tuntia viikossa. Tähän riittää esimerkiksi kävely, tanssi tai puutarhanhoito.

Tiedot käyvät ilmi Neurology-lehdessä julkaistusta tutkimuksesta, jossa 240:tä keskimäärin 63-vuotiasta Parkinson-potilasta seurattiin viiden vuoden ajan. Potilaiden Parkinsonin tauti oli vielä varhaisessa vaiheessa.

Potilaiden fyysinen aktiivisuus tutkimuksen alussa ei vaikuttanut siihen, miten todennäköisesti tai nopeasti heidän oireensa etenivät. Sen sijaan säännöllinen liikunta halki seurannan liittyi suotuisiin vaikutuksiin.

Tulosten perusteella yhteensä ainakin neljä tuntia viikossa liikkuvien tasapaino- ja kävelykyky heikkenivät vähemmän kuin potilaiden, jotka liikkuivat vähän. Fyysisesti aktiiviset saivat myös parempia tuloksia tiedonkäsittelykykyjä mittaavissa testeissä.

Havainnot eivät osoita, että suotuisat vaikutukset johtuivat vain ja ainoastaan liikunnasta, mutta fyysisen aktiivisuuden monet hyödyt on todettu aikaisemminkin lukuisissa tutkimuksissa.

Parkinsonin tauti on parantumaton, tuntemattomasta syystä johtuva hermostollinen sairaus, joka aiheuttaa muun muassa vapinaa, lihasjäykkyyttä ja liikkeiden hidastumista. Yleensä tauti todetaan 50–70-vuotiailla. Noin 16 000 suomalaista sairastaa Parkinsonin tautia, mutta vuonna 2030 potilaita ennustetaan olevan yli 20 000.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?