Tällainen riski korona on diabetespotilaalle

Korkea verensokeri on yhteydessä diabetespotilaan koronariskeihin, osoittaa tuore tutkimus.

Korkea verensokeri on yhteydessä diabeetikon koronariskeihin.

25.1. 10:01

Diabetesta sairastavat ovat suurentuneessa vaarassa joutua sairaalahoitoon ja menehtyä koronavirusinfektion seurauksena, mutta potilaiden riskit vaihtelevat. Tuoreen tutkimuksen perusteella ennuste on heikompi, jos potilaan veren HbA1c-tasot ovat korkeat tai hän saa insuliinihoitoa. HbA1c eli glykosyloitunut hemoglobiini kuvaa veren sokeritasoja.

Samansuuntaista on havaittu aiemminkin ja yhdysvaltalaistutkimuksen tulokset vahvistavat näyttöä entisestään. Tutkimukseen osallistui 65 000 yhdysvaltalaista diabetespotilasta, jotka olivat sairastuneet koronavirusinfektioon.

Tulosten perusteella potilaat, joiden HbA1c-tasot olivat yli 9 prosenttia, joutuivat koronavirusinfektion takia sairaalahoitoon, teho-osastolle ja menehtyivät noin 30 prosenttia todennäköisemmin kuin potilaat, joiden HbA1c oli alle 7 prosenttia. Myös insuliinihoito liittyi suurempiin riskeihin, mutta yhteys ei ollut yhtä voimakas.

Suun kautta otettavia diabeteslääkkeitä käyttävien riskit olivat pienempiä ja kyseisiin lääkkeisiin liittyi mahdollisesti vähäinen suojavaikutus. Metformiinia, GLP1-valmisteita tai SGLT2:n estäjiä saavat joutuivat koronavirusinfektion takia sairaalahoitoon 6–12 prosenttia epätodennäköisemmin kuin muut potilaat. Myös heidän riskinsä menehtyä koronavirusinfektioon oli pienempi.

Tutkimus julkaistiin Diabetes Care -lehdessä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?