Tässä ajassa maksa alkaa rasvoittua alkoholin runsaasta käyttämisestä – käytännössä kaikilla: ”Tämä on se asia, jota ihmiset eivät ymmärrä”

Maksan kunnon kannalta oleellista on alkoholin määrän lisäksi myös se, rasittuuko maksa jatkuvasti.

25.1. 8:00

Jo muutaman viikon jatkuva runsas alkoholinkäyttö aiheuttaa Munuais- ja maksaliiton mukaan käytännössä kaikille maksan rasvoittumista.

Jos juominen jatkuu pidempään, seurauksena voi olla maksan pysyvä vaurioituminen.

– Hyvä uutinen on, että rasvoittunut maksa palautuu, kun alkoholin käyttö loppuu. Rasva häviää maksasta jopa kahdessa viikossa, gastroenterologian erikoislääkäri, dosentti Fredrik Åberg HUS Vatsakeskuksesta kertoi aiemmin.

Hyvä uutinen on, että rasvoittunut maksa palautuu, kun alkoholin käyttö loppuu.

Lue lisää: Jo muutaman viikon runsas alkoholinkäyttö rasvoittaa maksaa käytännössä kaikilla – tämän maksa vaatii palautuakseen

Nämä ovat riskitasot

Alkoholinkäytön vähäisen riskin tasona pidetään päivää kohden miehillä keskimäärin enintään kahta annosta ja naisilla keskimäärin enintään yhtä annosta.

Alkoholiannoksella tarkoitetaan määrää, joka sisältää alkoholia 12 grammaa. Yksi annos on esimerkiksi 0,33 l keskiolutta tai siideriä, 12 cl mietoa viiniä tai 4 cl väkevää alkoholia.

Kohtalaisen riskin tasoksi määritellään miehillä jatkuvasti yli 14 annosta viikossa ja naisilla jatkuvasti yli 7 annosta viikossa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan kohtalaisen riskin tasolla alkoholin vaikutukset alkavat näkyä maksan toiminnassa, ja käytön vähentämistä kannattaa harkita.

Lue lisää: 16 hyvää muutosta, jotka tapahtuvat, kun vähennät alkoholinkäytön riskirajan alle: ”Osa hyödyistä tulee nopeastikin”

Kannattaa myös huomata, että täysin turvallisia rajoja on vaikea asettaa, sillä alkoholin maksalle aiheuttama haitta riippuu muun muassa sukupuolesta, perintötekijöistä, ylipainosta, tupakoinnista ja muista sairauksista.

”Miten tämä tapahtui?”

Asia, joka tulee monelle yllätyksenä, on se, että maksa voi sairastua myös alkoholin kohtuukäytöllä – jos se jatkuu tarpeeksi pitkään.

Alkoholinkäytön kohtalaisen riskin tasoksi määritellään miehillä jatkuvasti yli 14 annosta viikossa ja naisilla jatkuvasti yli 7 annosta viikossa.

Kohtuukäytön seurauksena syntyvät maksan rasvoittumiset ja maksakirroosit ovat valtava huoli sekä Suomessa että Euroopassa, kertoi aiemmassa jutussamme Helsingin yliopiston päihdelääketieteen työelämäprofessori Kaarlo Simojoki.

Hän on havainnut, että 50–60-vuotiaiden kirrootikkojen määrä alkaa olla nousussa Suomessa.

– Ihmiset itse ovat tästä aivan ihmeissään ja kysyvät: ”Miten tämä tapahtui, kun olen aina juonut kohtuullisesti?”

Ihmiset itse ovat tästä aivan ihmeissään ja kysyvät: ”Miten tämä tapahtui, kun olen aina juonut kohtuullisesti?”

Simojoki sanoi, että jo 1–3 alkoholiannosta ruoan kanssa lähes päivittäin on riittävä määrä rasvamaksan tai maksakirroosin saamiseen, jos sitä jatkaa tarpeeksi kauan.

– Tämä on se asia, jota ihmiset eivät ymmärrä. Maksan kunnon kannalta oleellista on alkoholin määrän lisäksi se, jos maksa rasittuu jatkuvasti.

Otsikkoa päivitetty 25.1.2022 klo 9.20: Tarkennettu, että kysymys on alkoholin runsaasta käytöstä.

Lue lisää: Rasvamaksan kehittymiseen riittää kevyt tissuttelu ja pieni ylipaino – voi tapahtua jopa kuukaudessa

Maksan rasvoittuminen

■ Rasvamaksa syntyy, kun solujen väliin kertyy rasvaa, joka haittaa maksan toimintaa.

■ Jos rasvan määrä lisääntyy paljon, solut joutuvat ikään kuin puristuksiin ja ne arpeutuvat.

■ Kun arpeutumista on riittävästi, seurauksena on maksakirroosi.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?