Näin salakavala suun tulehdus voi olla – yhteydessä sydänoireisiin ja mielenterveysongelmiin

Parodontiitti on erittäin yleinen suomalaisilla. Arviolta kahdella kolmesta yli 30-vuotiaasta on suussaan alkava tai pidemmälle ehtinyt tulehdus.

Parodontiittiin liittyvä tulehdustila voi selittää suurentuneita sairastumisriskejä.

18.1. 9:45

Hampaiden kiinnityskudosten tulehdus eli parodontiitti voi altistaa monille muille sairauksille. Sydän- ja verisuonitautien lisäksi muun muassa mielenterveysongelmat ja autoimmuunisairaudet ovat yleisempiä parodontiittipotilailla.

Tutkimus perustuu 64 000:n parodontiittia potevan ja 250 000 terveen verrokin 3,5-vuotiseen seurantaan.

Parodontiittia potevat sairastivat tutkimuksen alussa sydän- ja verisuonitauteja noin 40 prosenttia todennäköisemmin kuin verrokit. Mielenterveyden häiriöitä heillä oli 80 prosenttia todennäköisemmin ja autoimmuunisairauksia 30 prosenttia todennäköisemmin.

Kun tutkijat tarkastelivat seurannan aikana diagnosoituja uusia sairaustapauksia, parodontiittia potevat sairastuivat sydän- ja verisuonitautiin, tyypin 2 diabetekseen, masennukseen ja muihin mielenterveysongelmiin sekä autoimmuunisairauksiin noin 20–40 prosenttia todennäköisemmin.

Parodontiittiin liittyvä tulehdustila voi selittää suurentuneita sairastumisriskejä, mutta monet sairaudet myös vaikuttavat potilaiden hammashygieniaan ja suuterveyteen.

Suomessa arviolta kahdella kolmesta yli 30-vuotiaasta on alkava tai pidemmälle ehtinyt parodontiitti. Sitä voi ehkäistä pesemällä hampaat kahdesti päivässä ja huolehtimalla suuhygieniasta.

Tutkimus julkaistiin BMJ Open -lehdessä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?