Somevaikuttaja ja juontaja Hanna Persson kärsii hirveistä PMS-oireista, jotka vaikuttavat läheisiinkin

Kuukautisia edeltävistä PMS-oireista kertova ruotsalaisdokumentti onnistuu lyömään uuden kiilan paljon puhuttuun kuukautisaiheeseen.

Juontaja ja somevaikuttaja Hanna Persson pohtii, mitä tehdä vaikeille PMS-oireille.

Mitä PMS oikeastaan tarkoittaa, ja miten sen aiheuttamat fyysiset ja psyykkiset oireet voivat vaikuttaa elämän eri osa-alueisiin?

Juontaja Hanna Persson kärsii itse vaikeasta PMS:stä, joka johtaa henkiseen pahoinvointiin ennen kuukautisten alkua ja usein kiristää ihmissuhteita ikävästi, kerrotaan Yle Teemalla nähtävässä ruotsalaisdokumentissa.

Saatuaan lapsen Persson alkoi miettiä, pitäisikö asialle tehdä jotain ja mitä joka kuukausi eteen tulevalle vaivalle edes voi tehdä.

Keskiössä dokumentissa on pohdinta siitä, kannattaako PMS-oireita lääkitä vai hyväksyäkö epämiellyttävä hormonaalinen tilanne osana naisen elämää.

Perssonin äiti kertoo dokumentissa PMS-pahoinvointinsa menneen niin pahaksi, että hän ei kokenut pystyvänsä huolehtimaan lapsista tahtomallaan tavalla. Hän aloitti masennuslääkkeiden syönnin PMS-oireisiin. Se helpotti.

Kiinnostavaa faktaa dokumenttiin tuo gynekologian professori Inger Sundström Poromaa.

Vaikeista PMS-oireista kärsii noin 5-20 prosenttia naisista. PMS:ää vaikeampi on kuukautisia edeltävä dysforinen häiriö eli PMDD.

Brittiläinen aktivisti kertoo poistattaneensa kohtunsa rajujen oireiden takia. Ei ollut vaihtoehtoja, hän sanoo.

PMS Forever maanantaina Teema & Fem klo 21.10

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?