Tämä on ihanteellisin yöunen pituus – näin nukkuvilla vähiten sairauksia ja pisin elämä

Jatkuvasti liian lyhyeksi jäävä uni voi johtaa terveyshaittoihin.

Uutuuskirja muistuttaa, että unentarvettaan ei voi itse päättää. – Ei esimerkiksi ole mahdollista nukkua jatkuvasti liian vähän hyvinvoinnin kärsimättä.

Unen merkityksestä keskustellaan enemmän kuin koskaan aiemmin – ja samaan aikaan yhä useampi nukkuu liian vähän.

Aihetta käsittelevät Minna Huotilainen, Leeni Peltonen, Helmi Uusitalo ja Silja Vahtokari juuri ilmestyneessä teoksessaan Uni ja unettomuus – Näe nukkuminen uusin silmin (Otava).

Kuinka paljon unta sitten on tarpeeksi?

Unentarve on yksilöllinen ominaisuus, jonka vaikuttavat geenit sekä osittain myös elämäntavat ja -tilanne.

– 40-vuotias henkilö saattaa pärjätä hyvin kuuden tunnin unilla, mutta toinen samanikäinen voikin tarvita unta yhdeksän tuntia joka yö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partonen sanoi aiemmassa jutussamme.

Uutuuskirjan mukaan terveellisimpänä unen pituutena pidetään 7–8:aa tuntia, sillä näin nukkuvilla on tilastojen mukaan vähiten sairauksia ja he elävät pisimpään.

Kirja myös muistuttaa, että unentarvettaan ei voi itse päättää.

– Ei esimerkiksi ole mahdollista nukkua jatkuvasti liian vähän hyvinvoinnin kärsimättä. On elämäntilanteita, joissa toivoisi pärjäävänsä vähemmällä unella, mutta oma unentarve on periaatteessa suhteellisen pysyvä ominaisuus.

Lue lisää: Joka neljäs nukkuu liian vähän – univajeella on 21 karua vaikutusta terveyteen, painoon ja mielialaan

On elämäntilanteita, joissa toivoisi pärjäävänsä vähemmällä unella, mutta oma unentarve on periaatteessa suhteellisen pysyvä ominaisuus, uutuuskirja kertoo.

Unta ei voi nukkua varastoon

Asiantuntijoiden mukaan huonosta nukkumisesta aiheutuvat terveyshaitat ovat todennäköisesti yleistymässä Suomessa.

Ilmiö näkyi muun muassa THL:n tuoreimmassa FinTerveys-tutkimuksessa, jossa kävi ilmi, että joka neljäs nainen ja joka viides mies ei nuku mielestään tarpeeksi.

– Koska unta ei voi nukkua varastoon, joka yö pitäisi saada nukuttua itselle riittävästi, Partonen sanoi.

Samalla kannattaa huomata se, että optimaalisissakaan olosuhteissa jokainen yö ei mene nappiin – ja tämä on täysin normaalia.

– Viikoittain yksi yö voi mennä huonosti, toinen vähän paremmin – ja yleensä kolmantena yönä uni korjaantuu, eli mahdollisesti kertynyt univaje nukutaan pois. Tämä on normaalia, eikä millään tavalla huolestuttavaa, unihoitaja Anne Huutoniemi Terveystalosta kertoi.

Lue lisää: 3 tehokkaaksi havaittua keinoa, joilla nukahdat – unihoitajan ”ensiapu”

Fakta

6 haittaa terveydelle

Jos nukut jatkuvasti liian vähän, riittämätön uni voi johtaa terveyden kannalta ikäviin seurauksiin.

1. Rytmihäiriöt yleistyvät

Sydämen rytmihäiriöt ovat tavallisia huonosti nukutun yön jälkeen. Usein ilmiö on vaaraton, mutta rytmihäiriöt voivat kuitenkin alkaa rasittaa sydäntä, jos huonosti nukuttuja öitä on usein.

2. Verenpaine kohoaa

Verenpaineen nousu näkyy heti seuraavana päivänä valvotun tai huonosti nukutun yön jälkeen. Jos uni on huonoa useampana yönä viikossa, se pitää verenpainetta koholla.

3. Leposyke pysyy korkealla

Myös sydämen syke pysyy huonosti nukutun yön jälkeen korkeammalla.

4. Paino nousee

Niukka tai huonolaatuinen uni lihottaa, koska se muuttaa ruokahalun säätelyä. Tutkimukset osoittavat, että alle seitsemän tunnin yöunia nukkuvat aikuiset ovat lihavampia kuin heitä pidempään nukkuvat.

5. Tyypin 2 diabeteksen riski kasvaa

Jos univelkaa kertyy paljon, sokerinsietokyky heikkenee. Tämä voi johtaa pidemmän ajan kuluessa siihen, että sairastuu tyypin 2 diabetekseen.

6. Aivojen palautuminen heikentyy

Myös aivot tarvitsevat unta valvomisen rasituksista toipumiseen. Aivot puhdistautuvat aineenvaihduntatuotteista eli niin sanotuista kuona-aineista jatkuvasti, mutta unen aikana puhdistautuminen on tehokkaampaa kuin valveilla. On viitteitä myös siitä, että huono uni voi olla yhteydessä muistisairauksiin.

Lähde: THL:n tutkimusprofessori Timo Partonen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?