Kipulääkkeillä on myös haittavaikutuksia – parasetamoli on erityisesti alkoholin kanssa riski maksalle - Terveys - Ilta-Sanomat

Mitä haittoja kipulääkkeillä on? Annos, jonka ylittäminen kasvattaa maksavaurion riskiä

Särkylääkkeitä käyttäessä pienin tehokas annos on turvallisin. Kun annos suurenee, haitatkin lisääntyvät.

Kivun hoitaminen kohentaa elämänlaatua ja parantaa toimintakykyä. Kannattaa kuitenkin aina tarkistaa, kuinka paljon kipulääkkeitä voi käyttää.

8.12.2021 17:15

Kaikilla ilman reseptiä saatavilla kipulääkkeillä on myös haittavaikutuksia, muistuttaa Terveyskylä.

Itsehoitolääkkeinä saatavilla olevat kipulääkkeet tehoavat melko hyvin lyhytkestoisiin kipuihin, kuten jännityspäänsärkyyn, migreeniin, kuukautiskipuihin sekä flunssasärkyihin ja kuumeeseen.

Kiputuntemuksia kannattaa hoitaa siksikin, että niiden väheneminen kohentaa hyvinvointia ja elämänlaatua. Kun kipu hellittää, yleensä myös toimintakyky ja unen laatu paranevat.

Terveyskylä muistuttaa kuitenkin myös haitoista, joista on hyvä olla tietoinen tulehduskipulääkkeitä ja parasetamolia käyttäessä. Vaikka valmiste olisi tuttu, kannattaa silti aina tarkistaa pakkauksesta, kuinka paljon sitä voi käyttää.

Parasetamolin liikakäyttö voi vaurioittaa maksaa

Parasetamoli auttaa esimerkiksi päänsärkyyn, kuumeeseen, flunssakolotukseen, lihassärkyihin, nivelkipuihin ja nivelrikkoon.

Moni valitsee parasetamolin siksi, että se on tulehduskipulääkkeitä, kuten ibuprofeenia, hellempi vaihtoehto vatsalle. Merkittävin haittavaikutus on, että se voi liian suurina annoksina vaurioittaa maksaa.

Suositeltu maksimiannos parasetamolia on aikuisille päivässä 3 grammaa, ja sitä ei tule ylittää.

– Terveellä henkilöllä parasetamoli ei suositelluilla annoksilla kuormita maksaa, kertoi aiemmassa jutussamme proviisori Jenni Sarekoski Yliopiston Apteekin lääkeneuvonnasta.

– Maksavaikutus tulee esiin vasta, jos pakkausselosteen annos ylitetään, sillä maksa pystyy käsittelemään parasetamolia tietyn määrän.

Jos kipu pitkittyy tai itsehoitolääkkeiden teho ei riitä, kannattaa hakeutua lääkäriin.

Kannattaa pitää mielessä myös se, että parasetamolin ja alkoholin yhtäaikainen käyttö voi edesauttaa maksavaurion syntyä.

– Alkoholin kanssa ei pidä ottaa parasetamolia, sillä tämä yhdistelmä voi lisätä maksavaurion riskiä, proviisori varoitti.

Alkoholin kanssa ei pidä ottaa parasetamolia, sillä tämä yhdistelmä voi lisätä maksavaurion riskiä.

– Mitä enemmän alkoholia ottaa ja mitä enemmän lääkettä on käyttänyt, sitä suuremmaksi riski kasvaa, koska molemmat kuormittavat maksaa.

Lue lisää: Yleinen särkylääke voi olla virhe krapulassa, saattaa lisätä maksavaurion riskiä – ”Koskaan ei voi varmuudella sanoa, että yksi tabletti ei aiheuttaisi mitään”

Tulehduskipulääkkeet voivat aiheuttaa haavauman mahaan tai suolistoon

Tulehduskipulääkkeet (esimerkiksi ibuprofeeni, ketoprofeeni, asetyylisalisyylihappo, naprokseeni, diklofenaakki) estävät kipua ja kudoksen tulehdusreaktiota sekä kuumetta aiheuttavien välittäjäaineiden syntyä kaikkialla elimistössä.

Terveyskirjasto kertoo, että samalla kuitenkin estyy myös hyödyllisten, mahaa ja munuaisia suojaavien välittäjäaineiden tuotanto. Siksi tulehduskipulääkkeet voivat haittavaikutuksena aiheuttaa haavauman mahaan tai suolistoon. Samoin munuaisten toiminta voi kärsiä.

Käytännössä tulehduskipulääkkeiden aiheuttamien haittojen riski on perusterveillä henkilöillä pieni silloin, kun niitä käytetään tilapäisesti ja itsehoitoon tarkoitetuilla annoksilla.

– Kuten lähes kaikkien lääkkeiden kohdalla, myös särkylääkkeitä käytettäessä pienin tehokas annos on turvallisin, sillä haitat lisääntyvät, kun annos suurenee, Terveyskirjaston artikkelissa todetaan.

Terveyskirjasto myös korostaa, että tulehduskipulääkkeiden teho lisääntyy vain tiettyyn rajaan asti, joka on korkeintaan valmisteen suurin suositeltu vuorokausiannos.

– Sitä suuremmilla annoksilla vain haitat lisääntyvät.

Jos kipu pitkittyy tai itsehoitolääkkeiden teho ei riitä, on aina syytä hakeutua lääkäriin. Samoin kannattaa toimia, jos akuutti kipu on hyvin voimakasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?