Synnytyksen jälkeinen psykoosi on geneettisesti lähellä kaksisuuntaista mielialahäiriötä - Terveys - Ilta-Sanomat

Vakavin synnytyksen jälkeinen psykiatrinen häiriö on sukua kaksisuuntaiselle mielialahäiriöille

Niin kutsuttu lapsivuodepsykoosi on sukua kaksisuuntaiselle mielialahäiriöille, osoittaa uusi tutkimus.

Synnytyksen jälkeiseen psykoosiin sairastuminen tapahtuu yleensä 3–13 vuorokautta synnytyksen jälkeen.

7.12.2021 9:34

Synnytyksen jälkeinen psykoosi eli niin kutsuttu lapsivuodepsykoosi on tuoreen tutkimuksen perusteella geneettisesti lähellä kaksisuuntaista mielialahäiriötä. Lapsivuodepsykoosiin sairastuu Suomessa noin 1–2 synnyttäjää tuhannesta.

Lancet Psychiatry -lehden julkaisemassa tutkimuksessa 200:aa lapsivuodepsykoosiin sairastunutta verrattiin 1 200:aan kaksisuuntaista mielialahäiriötä potevaan sekä 2 800 terveeseen verrokkiin. Kaikilta osallistujilta oli käytössä myös geenitietoja.

Tulosten perusteella lapsivuodepsykoosiin sairastuneilla oli huomattavasti enemmän psykoosille, kaksisuuntaiselle mielialahäiriölle ja skitsofrenialle altistavia geenimuotoja kuin verrokeilla. Geenimuodot olivat samoja kuin kaksisuuntaista mielialahäiriötä potevilla.

Lapsivuodepsykoosin sairastaneiden geneettinen alttius sairastua masennukseen oli samaa tasoa kuin terveiden verrokkien.

Havainnot osoittavat lapsivuodepsykoosin olevan geneettisesti lähellä kaksisuuntaista mielialahäiriötä, mutta ei masennusta, joka on selvästi yleisempi synnytyksen jälkeen.

Synnytyksen jälkeinen psykoosi on harvinainen, mutta vakavin synnytyksen jälkeisistä psykiatrisista häiriöistä. Sairastuminen tapahtuu yleensä 3–13 vuorokautta synnytyksen jälkeen. Oireisiin voi aluksi kuulua levottomuus, unettomuus, mielialan vaihtelu ja ärtyisyys, mutta vähitellen sekavuus ja maaninen psykoosi. Äidin aiempi kaksisuuntainen mielialahäiriö on merkittävin tunnettu riskitekijä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?