Aiemmat flunssavirukset saattavat lisätä vastustuskykyä myös COVID-19-virukselle –vaikutus ei läheskään yhtä suuri kuin rokotteiden - Terveys - Ilta-Sanomat

Flunssavirukset saattavat lisätä vastustuskykyä myös koronalle

Tuoreen tutkimuksen mukaan aiemmat flunssavirukset saattavat lisätä vastustuskykyä myös COVID-19-virukselle. Vaikutus ei ole läheskään yhtä suuri kuin rokotteiden.

Aikaisemmat koronavirusten aiheuttamat flunssainfektiot saattavat lyhentää ja lievittää COVID-19-koronaviruksen oireita osalla potilaista.

25.11. 9:56

Aikaisemmat koronavirusten aiheuttamat flunssainfektiot saattavat antaa jonkinlaista suojaa myös COVID-19-koronavirusta vastaan. Vaikutus ei ole läheskään yhtä suuri kuin rokotteiden, mutta se saattaa lyhentää ja lievittää oireita osalla potilaista.

Tiedot käyvät ilmi Nature Communications -lehden julkaisemasta tutkimuksesta, jossa tutkittiin neljää tavallista flunssaa aiheuttavaa koronavirusta 825 verinäytteestä, jotka oli otettu ennen koronavirusepidemiaa. Lisäksi tutkijat analysoivat 389 COVID-19-tartunnan saaneen verinäytteitä.

Tutkijat havaitsivat, että COVID-19-tartunnan saaneilla oli veressään vähemmän muiden koronavirusten vasta-aineita kuin potilailla, jotka eivät olleet saaneet tartuntaa. Mallinnuksen perusteella potilaat, joiden veressä vasta-aineita oli runsaasti, joutuivat myös muita epätodennäköisemmin sairaalahoitoon COVID-19-tartunnan saatuaan.

Havainnot pitää varmistaa suuremmissa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat tavallista flunssaa aiheuttavien koronavirusten ja niihin kehittyneen vastustuskyvyn lyhentävän ja lievittävän COVID-19-infektiota. Periaatteessa on myös mahdollista, että COVID-19-rokotteet saattavat samalla lailla suojata tavallisia koronaviruksia vastaan, mutta tästä ei ole vielä tutkimusnäyttöä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?