Nämä ovat tupakoivan sydänriskit – ensimmäinen sydänoire voi olla kohtalokas

Tupakoivan ensimmäinen sydänoire on todennäköisemmin tappava, osoittaa tuore tutkimus.

Suomalaisnaisista 11 prosenttia ja miehistä 14 prosenttia tupakoi päivittäin.

Tupakointi altistaa sydän- ja verisuonitaudeille, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan tupakoivien ensimmäiset sydänoireet ovat myös todennäköisemmin kohtalokkaita kuin savuttomien. Tupakoivat lisäksi sairastuvat muita nuorempina. Tutkimuksessa seurattiin yli sataatuhatta 20–79-vuotiasta miestä ja naista keskimäärin 23 vuoden ajan.

Tupakoivien ensimmäinen sydän- ja verisuonitautioire oli kohtalokas 80 prosenttia todennäköisemmin kuin savuttomien. Tupakoivat miehet myös sairastuivat keskimäärin 5 ja naiset 4 vuotta aikaisemmin ja menehtyivät nuorempina. Riskit näkyivät niin nuorilla kuin iäkkäillä potilailla.

Vaikka tupakointi on yhdistetty sydän- ja verisuonitauteihin ja niistä aiheutuviin kuolemiin aiemminkin, nyt julkaistu tutkimus kuvaa hyvin riskejä yksilön elinaikana. Analyysissa myös huomioitiin muista tupakkaan liittyvistä sairauksista johtuvat kuolemat, mikä tekee tuloksista luotettavia.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Heart Association -lehdessä.

Tupakointi on vähentynyt Suomessa kaikissa ikäryhmissä, mutta edelleen suomalaismiehistä 14 prosenttia ja naisista 11 prosenttia tupakoi päivittäin. Sydän- ja verisuonitaudit aiheuttavat noin puolet työikäisten kuolemista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?