Työuupumuksen 4 ydinoiretta – jos koet näitä usein, psykologi suosittelee avun hakemista nopeasti

Jatkuva kiire uuvuttaa, vaikuttaa ihmissuhteisiin kielteisesti ja syö elämän merkityksellisyyttä, kertoo psykologi Anniina Virtanen.

Tuoreimman tutkimustiedon mukaan työuupumuksen keskeiset oireet voidaan jakaa neljään eri osa-alueeseen.

29.10.2021 13:25

Huippusuoritusten ja menestymisen ihannointi on kulttuurissamme tavallista: ihanneihmisellä vaikuttaisi olevan aina monta rautaa tulessa – niin työssä kuin vapaallakin.

– Valitettavasti jatkuva kiire kuitenkin uuvuttaa, kaventaa vapaa-aikaa, vaikuttaa kielteisesti suhteisiimme toisten ihmisten ja itsemme kanssa sekä syö elämän merkityksellisyyttä, kirjoittaa psykologi Anniina Virtanen tuoreessa teoksessaan Psykologinen palautuminen (Tuuma).

– Emme ehkä tunnista sitä, mikä meille on oikeasti tärkeintä – tai emme ainakaan malta pysähtyä rauhassa sen äärelle.

Virtanen sanoo, että arjesta voikin tulla pelkkää vaatimusten viidakossa selviytymistä sen sijaan, että siihen mahtuisi mielekkään työn lisäksi myös merkityksellistä vapaa-aikaa.

Vapaa-ajan merkityksellisyys tarkoittaa esimerkiksi läheisiin ihmissuhteisiin panostamista, harrastuksia ja lepoa – eli sitä, että vapaa-ajalla jaksaa tehdä muutakin kuin makailla sohvalla.

Tunnista pitkittyneen stressin ja uupumuksen oireet

Virtanen kertoo, että pitkittynyt stressi ja palautumisvaje voivat oireilla yksilöllisesti monin tavoin.

Tällaisesta tilasta merkkejä voivat olla esimerkiksi keskittymis- ja muistivaikeudet, hermostuneisuus, uniongelmat tai epämääräiset fyysiset oireet, kuten päänsäryt, ruoansulatusvaivat, sydämentykytykset, kohonnut verenpaine tai flunssakierre.

Jos työstressi pääsee kasaantumaan riittävän kauan, tilanne voi johtaa työuupumukseen.

Jos työstressi pääsee kasaantumaan riittävän pitkän ajan kuluessa ilman, että siitä pääsee palautumaan riittävästi, tilanne voi lopulta johtaa työuupumukseen.

Virtanen kertoo, että tuoreimman tutkimustiedon mukaan työuupumuksen keskeiset oireet voidaan jakaa neljään eri osa-alueeseen:

1. Krooninen väsymys

Uupunut kokee jatkuvaa voimakasta väsymystä, johon usein unikaan ei auta.

2. Henkinen etääntyminen työstä

Työ ei enää kiinnosta eikä innosta uupunutta, vaikka hän aiemmin olisi nauttinut siitä.

3. Tunteiden hallinnan haasteet

Uupunut saattaa esimerkiksi ärtyä tai itkeä aiempaa helpommin. Näin voi tapahtua jopa ilman sellaista syytä, jonka siinä hetkessä tunnistaisi.

4. Kognitiivisen hallinnan haasteet

Itsensä voi tuntea hajamieliseksi, ja voi olla vaikeuksia esimerkiksi keskittyä työhön tai muistaa asioita yhtä hyvin kuin aiemmin.

Uupunut kokee jatkuvaa voimakasta väsymystä, johon usein unikaan ei auta.

Hae apua ajoissa

Virtasen mukaan on tyypillistä, että työuupumuksen ydinoireista ensimmäisenä ilmenee krooninen väsymys – johon uupunut etsii ratkaisukeinoa ottamalla henkistä etäisyyttä työhön. Tämä taas voi johtaa siihen, että työstä suoriutuminen on entistä vaikeampaa.

– Jos tunnistat kokevasi säännöllisesti useita työuupumuksen ydinoireista, suosittelen sinua ottamaan matalalla kynnyksellä yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen, vaikkapa työterveyshuoltoon, psykologi neuvoo.

Jos tunnistat kokevasi säännöllisesti useita työuupumuksen ydinoireista, suosittelen sinua ottamaan matalalla kynnyksellä yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen, vaikkapa työterveyshuoltoon.

Hän myös muistuttaa, että työuupumukseenkin on helpompi tarttua, kun se tunnistetaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

”Onneksi suhtautumisessamme on meneillään kulttuurin murros”

Vaikka Virtanen puhuu supersuorituksia ihailevasta kulttuurista, samalla hän on havainnut myös vastakkaisen trendin.

– Onneksi suhtautumisessamme kiireeseen ja palautumiseen on meneillään jonkinlainen kulttuurin murros, hän kertoo.

– Unesta huolehtimisesta on tullut aiempaa trendikkäämpää, ja esimerkiksi mindfulness-harjoitusten ja joogan suosio kertoo siitä, että moni meistä kaipaa elämäänsä enemmän väljyyttä, hidastamista ja aikaa latautumiselle.

Lähde: Anniina Virtanen: Psykologinen palautuminen, Tuuma, 2021.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?