Älä käytä vitamiineja näin, riskialtis tapa: ”Ihmiset eivät tule ajatelleeksi”

Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen kertoo uutuuskirjassaan vitamiinien hyödyistä ja myös mahdollisista haitoista.

Yli puolet suomalaisista aikuisista käyttää jatkuvasti jotakin ravintolisää.

28.10.2021 11:28

Vitamiinien kohdalla enempi ei ole aina parempi.

Näin kirjoittaa laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen tällä viikolla ilmestyvässä teoksessaan Vitamiinit, hivenaineet ja ravintolisät – Tunnista tarpeesi, valitse viisaasti (Kirjapaja).

Suositusten mukainen ja oikein koostettu ruokavalio kattaa vitamiinien ja kivennäisaineiden tarpeen hyvin, mutta tästä huolimatta yli puolet suomalaisista aikuisista käyttää jatkuvasti jotakin ravintolisää.

Laatikainen muistuttaa, että jos vitamiinilisiä syö pitkään liikaa, liikasaannista voi olla jopa haittaa.

– Liian suuret annokset melkeinpä mitä vitamiinia tai kivennäisainetta tahansa ovat riski, hän kirjoittaa.

Vitamiineja tulisikin saada juuri sopivasti – ei liian vähän eikä myöskään liikaa.

– Liian vähäinen suojaravintoaineiden saanti altistaa elimistön monenlaiselle vajaalle toiminnalle, ja liikasaanti taas aiheuttaa epätasapainotilan, joka lähentelee myrkytystä tai jopa johtaa siihen.

Liian vähäinen suojaravintoaineiden saanti altistaa elimistön monenlaiselle vajaalle toiminnalle, ja liikasaanti taas aiheuttaa epätasapainotilan, joka lähentelee myrkytystä tai jopa johtaa siihen.

Liian suuret annokset melkeinpä mitä vitamiinia tai kivennäisainetta tahansa ovat riski, muistuttaa ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen.

Useat yhtäaikaiset vitamiinilisät voivat olla riski

Erityisen riskialtis tapa on käyttää useita vitamiini- ja kivennäisainelisiä yhtä aikaa, jolloin turvallisen saannin ylärajat ylittyvät helposti.

– Vastaanottokokemuksen perusteella on varsin tavallista, että ihmiset eivät ymmärrä tai tule ajatelleeksi käyttämiensä ravintolisien päällekkäisyyttä, ravitsemusterapeutti kertoo havainnoistaan.

On varsin tavallista, että ihmiset eivät ymmärrä tai tule ajatelleeksi käyttämiensä ravintolisien päällekkäisyyttä.

– Saatetaan käyttää esimerkiksi monipuolista monivitamiini-kivennäislisää ja lisäksi vielä sinkkiä, magnesiumia, D-vitamiinia maksimiannoksella ja B-vitamiinivalmistetta.

Tällainen käyttö voi Laatikaisen mukaan olla paitsi rahan hukkaa, myös riski sille, että turvallisen saannin ylärajat ylittyvät.

Älä ylitä tätä rajaa D-vitamiinissa

Suomalaisille tärkeää on huolehtia etenkin D-vitamiinin saannista – mutta tässäkin asiassa on mahdollista mennä liiallisuuksiin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Suvi Virtanen muistutti aiemmin syksyllä, että kaikki D-vitamiinin hyödyt saa suositusten mukaisella päiväannoksella, joka aikuisille on 10 mikrogrammaa.

– Isot annokset eivät välttämättä tuo mitään lisää – tästä on kertynyt yhä enemmän tutkimustietoa, Virtanen sanoi.

Jos käyttää useita vitamiini- ja kivennäisainelisiä yhtä aikaa, turvallisen saannin ylärajat ylittyvät helposti.

Hän korosti, että saantisuosituksen lisäksi D-vitamiinille on määritelty myös turvallisen päiväsaannin yläraja. Aikuisilla se on 100 mikrogrammaa, 1–11-vuotiailla 50 ja alle 1-vuotiailla 25.

– Tätä ylärajaa ei tulisi ollenkaan ylittää. Se on tarpeetonta ja mahdollisesti jopa haitallista varsinkin, jos puhutaan pitkäaikaisesta käytöstä.

Pahimmissa harvinaisissa tapauksissa D-vitamiinin yliannostus voi aiheuttaa äkillisen myrkytystilan, joka johtuu veren kalsiumpitoisuuden noususta.

Tuore kirja kertoo muun muassa, mitä tutkimukset sanovat erilaisten ravintolisien tarpeesta ja haitoista eri tilanteissa.

Lisäksi jatkuvaan D-vitamiinin liikakäyttöön voi liittyä myös vähemmän tunnettuja haittavaikutuksia.

Virtasen mukaan on havaittu viitteitä siitä, että D-vitamiinin saanti pitkäaikaisesti liian suurilla pitoisuuksilla voi olla yhteydessä kroonisten sairauksien riskiin, kuten joidenkin syöpien riskin kohoamiseen.

Lue lisää: Milloin D-vitamiinia pitää alkaa syödä kesän jälkeen? On myös määrä, jota ei saisi koskaan ylittää – ”Voi olla yhteydessä joidenkin syöpien riskin kohoamiseen”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?