Tarja Turunen sairastui aivoinfarktiin – tällaiset ovat oireet, joita ei saa ohittaa - Terveys - Ilta-Sanomat

Tällainen sairaus on aivoinfarkti, johon myös Tarja Turunen sairastui – älä ikinä ohita näitä oireita

Alle 50-vuotiaiden suomalaisten aivoinfarktit ovat lisääntyneet.

Aivoinfarktiin viittaavien oireiden ilmaantuessa hoitoon on kiire.

27.10. 10:55

Laulaja Tarja Turusen puoliso Marcelo Cabuli löysi vaimonsa kotikeittiöstä sirpaleiden keskeltä yhtenä syyskuisena aamuna Espanjassa, kertoo Me Naiset.

Muki oli pudonnut Turusen kädestä, vasen puoli hänen kasvoistaan näytti valahtaneen, eikä hän saanut muodostettua ymmärrettäviä sanoja.

Cabuli tajusi heti, että oli toimittava nopeasti. Espanjalaisessa sairaalassa Turusella todettiin aivoinfarkti.

Lue lisää: Tarja Turunen sai aivoinfarktin – puoliso löysi keittiöstä sirpaleiden keskeltä puhekyvyttömänä: ”On ollut vaikea ymmärtää, miksi sairastuin”

Sairauskohtauksesta on nyt kolme vuotta, eikä se jättänyt Turuseen, 44, fyysisiä jälkiä.

Henkisiä jälkiä kuitenkin jäi. Sairastumista seurannutta ensimmäistä vuotta Turunen kuvailee pelon vuodeksi, jolloin mielessä pyöri, miten hilkulla hän oli menettää kaiken.

– Aivoinfarkti oli valtava shokki. Sen jälkeen sairastumisen- ja kuolemanpelko oli joka aamu ensimmäinen ajatukseni herätessä ja iltaisin viimeinen ajatukseni nukkumaan käydessä, hän kertoo Me Naisille.

Turunen puhuu sairastumisestaan nyt ensi kertaa julkisesti Me Naisten haastattelussa sekä uutuuskirjassaan Laulun virta veressäni (Bazar), joka julkaistaan tällä viikolla.

Lue lisää: 5 asiaa, jotka salakavalasti kasvattavat aivoinfarktin vaaraa

Jos oireita ilmaantuu, hoitoon on kiire

Aivoinfarkti syntyy, kun verihyytymä tukkii aivovaltimon, kertoo Terveyskylä.

Aivovaltimon tukkeutuessa sen ympärillä oleva aivokudos ei saa enää happea. Muutamien tuntien sisällä paikallinen osa aivokudoksesta vaurioituu pysyvästi ja menee kuolioon, eli syntyy infarkti.

Aivoinfarkti ei ole vain ikääntyneiden sairaus.

Tukkeuman aiheuttaja voi olla aivovaltimossa syntynyt verihyytymä, mutta useimmiten syynä on hyytymä, joka on lähtenyt liikkeelle kauempaa, esimerkiksi sydämestä tai kaulavaltimosta.

Tällainen verihyytymä kulkeutuu veren mukana valtimoita pitkin, kunnes kiilautuu johonkin aivovaltimon haaraan, kertoi IS:lle aiemmin neurologian professori Risto O. Roine.

Älä ohita näitä oireita

Aivoinfarktiin viittaavia oireita ovat:

■ Halvausoireet: yleensä toispuoleinen käden ja/tai jalan voima- ja/tai tuntoheikkous

■ Suupielen roikkuminen

■ Puhehäiriö

■ Näköhäiriö: molemmilla silmillä nähtävät kaksoiskuvat tai näkökentän puutokset

■ Tasapainohäiriö, kävelyvaikeus ja huimaus yhdessä

Lähde: Aivoliitto

Jos aivoinfarktiin viittaavia oireita ilmaantuu, tulee välittömästi soittaa hätänumeroon 112. Ennuste on sitä parempi, mitä nopeammin potilas saa hoitoa.

Lue lisää: Aivoinfarkti ei katso ikää – jos nämä oireet iskevät, ei pidä soittaa mihinkään muualle kuin 112:een

Ei vain ikääntyneiden sairaus

Aivoinfarktin esiintyvyys nousee jyrkästi iän mukana.

Usein aivoinfarkti mielletäänkin vain ikääntyneiden sairaudeksi, mutta vuosittain sen saa myös yli 500 alle viisikymppistä suomalaista, kertoi aiemmassa jutussamme dosentti Jukka Putaala Hyksin neurologian klinikalta.

Juuri tässä ikäryhmässä aivoinfarktit ovat myös yleistyneet.

– Ilmaantuvuuden lisääntyminen koskee tutkimusten mukaan nimenomaan nuorempia ihmisiä. Ikäihmisten kohdalla samanalaista ilmiötä ei ole nähty, Putaala sanoi.

Lue lisää: Nuorempien aivoinfarktit ovat yleistyneet, eikä niitä aina tunnisteta – nämä kasvattavat riskiä

Miten aivoinfarktia hoidetaan?

Terveyskylä kertoo, että aivoinfarktin hoito riippuu infarktin syystä, ja siksi syy yritetään selvittää nopeasti sairastumisen jälkeen.

Terveyskirjaston mukaan nykyään suurella osalla potilaista tukkeutunut verisuoni pyritään avaamaan aivoinfarktin liuotushoidolla. Liuotushoito edellyttää välitöntä aivojen tietokonekuvausta.

Nykyisin hoitomuotona on tarjolla myös valtimonsisäisen verihyytymän mekaaninen poisto tähystysteitse, jota voidaan käyttää, jos tukos sijaitsee suuressa valtimossa ja hoitomuoto muuten soveltuu potilaalle.

Lue lisää: Aivoinfarktin iskiessä hoitoon pitää päästä heti – tunnista oireet helpolla muistisäännöllä

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?