Paljon punaista lihaa sekä prosessoituja lihatuotteita käyttävät sairastuvat syöpiin muuta väestöä todennäköisemmin - Terveys - Ilta-Sanomat

Tällaista ruokavaliota noudattavat sairastuvat syöpiin todennäköisemmin kuin muu väestö

Tutkijoiden havainnot viittaavat siihen, että runsas lihansyönti voi edistää monien syöpien kehittymistä.

Prosessoitujen lihatuotteiden runsas kulutus liittyi tutkimuksissa rinta-, suolisto- ja keuhkosyövän vaaraan.

26.10. 10:05

Paljon punaista lihaa sekä makkaroita ja muita prosessoituja lihatuotteita nauttivat sairastuvat moniin syöpiin muuta väestöä todennäköisemmin, tuore meta-analyysitutkimus osoittaa. Vastaavia tuloksia on saatu aiemminkin, mutta tulokset vahvistavat näyttöä entisestään.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin 148 tutkimuksen aineistot, ja niiden perusteella paljon punaista lihaa sisältävä ruokavalio liittyi suurentuneeseen vaaraan sairastua rinta-, kohdunrunko-, suolisto-, keuhko- ja maksasolusyöpään. Prosessoitujen lihatuotteiden runsas kulutus liittyi rinta-, suolisto- ja keuhkosyövän vaaraan. Vertailukohtana olivat potilaat, jotka söivät vain vähän punaista lihaa tai lihajalosteita.

Samansuuntaisia tuloksia on saatu aikaisemminkin, mutta tutkimuksista on vaikea erotella muiden elintapojen ja ruokavalion vaikutuksia. Havainnot kuitenkin viittaavat siihen, että runsas lihansyönti voi edistää monien syöpien kehittymistä.

Tutkimus julkaistiin European Journal of Epidemiology -lehdessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?