Somevaikuttaja Eino Nurmisto, 31, havaitsi kehossaan oudon patin, joka paljastui lopulta kivessyöväksi – hälytysmerkit nuorten miesten yleisimmästä pahanlaatuisesta kasvaimesta

Viime elokuussa somevaikuttaja Eino Nurmisto havahtui outoon pattiin, joka paljastui kivessyöväksi. Se on nuorten miesten yleisin pahanlaatuinen kasvain.

Tunnettu somevaikuttaja Eino Nurmisto sai tänä syksynä tietää sairastuneensa kivessyöpään.

15.10.2021 12:34

Loppukesän lyhenevät kesäpäivät ja laskeva aurinko. Somevaikuttaja Eino Nurmisto , 31, makasi kotona sohvallaan ja selasi muiden kiireistä loppukesän juhlintaa. Häntä turhautti, miksi ihmisillä oli niin kiire viettää jotain asiaa viimeistä kertaa? Einon mielessä oli pelko siitä, että kyseessä saattaisi oikeasti olla hänen viimeinen kesänsä.

Hänellä oli kivessyöpä.

Elokuussa 2021 Nurmisto oli havahtunut pattiin, joka oli ilmestynyt hänen toiseen kivekseensä. Hän tiesi, ettei asiaa voisi sivuuttaa. Hän tutki asiaa vielä netistä, ja tulokset olivat pelottavaa luettavaa. Vastaaviin muutoksiin oli netistä löytyvien tietojen mukaan suhtauduttava aina vakavasti.

Normaalisti Eino olisi saattanut vältellä lääkäriin menoa ja puhua asiasta ystäviensä kanssa. Nyt hän toimi kuitenkin toisin ja otti heti yhteyttä terveyskeskukseen. Mutta läheisilleen hän ei kertonut asiasta vielä mitään.

Hän toivoi salaa, ettei kyse olisi mistään vakavasta. Silloin ei myöskään olisi mitään kerrottavaa läheisille.

– Tiesin, että asiaan pitää suhtautua vakavasti. Samaa aikaa halusin ajatella, että eihän minulla voisi olla syöpää, Eino sanoo.

Tiesin, että asiaan pitää suhtautua vakavasti.

Hidas prosessi

Terveyskeskuksessa hoitaja ei ensin meinannut ottaa Einon huolta vakavasti. Hän kuitenkin piti pintansa ja pääsi lisätutkimuksiin. Tie vei sairaanhoitajan kautta lääkärille, joka laittoi lähetteen ultraäänitutkimukseen.

Aika meni viikkojen päähän.

Koko prosessin aikana kukaan hoitohenkilökunnasta ei kertonut Einolle mitään. Lääkärin tekemästä ultraäänilähetteestä Eino sai kuitenkin lukea vahvistuksen peloilleen: epäily pahalaatuisesta kasvaimesta.

Kivessyöpä sai miettimään kuolemaa

Eino luki netistä kivessyövän hyvistä ennusteista. Hän tiesi, että tulisi todennäköisesti selviämään. Silti mieli alkoi valmistautua myös pahimpaan. Mitä jos hän ei selviäisikään?

– Pessimistisenä ihmisenä en halunnut uskoa pääseväni helpolla, olin tavallaan jo luopunut toivosta, Eino kertoo nyt.

Pessimistisenä ihmisenä en halunnut uskoa pääseväni helpolla, olin tavallaan jo luopunut toivosta.

Odottaessaan aikaa ultraäänitutkimukseen, Eino mietti paljon elämää ja kuolemaa. Hän ei pelännyt kuolemaa, mutta tietoisuus siitä oli vahvasti läsnä hänen ajatuksissaan. Hän mietti käytännön asioita, kuten turhan omaisuuden karsimista pois.

Lopulta hän kertoi asiasta myös läheisilleen.

– Jossain vaiheessa ystäväni sanoivat, että puheeni kuolemasta alkoivat olla raskaita. He eivät suostuneet siihen ajatukseen, että en selviäisi. He ymmärsivät, että sellaiset puheet olivat osa selviytymismekanismiani.

Ulkoisesti vointi oli normaali

Fyysisesti Einon vointi oli täysin normaali. Hän olisi voinut käydä koko prosessin läpi ilman, että olisi kertonut syövästään kenellekään. Ainoa oire syövästä oli kivekseen ilmestynyt patti, muuten hän oli ulkoisesti kunnossa ja toimintakykyinen.

Ultraäänitutkimuksen jälkeen kaikki eteni nopeasti. Eino sai lähetteen urologian poliklinikalle, jossa tehtiin päätös leikkauksesta. Kasvain leikattaisiin pois jo viikon kuluttua.

Eino oli jo ehtinyt käymään mielessään läpi monenlaisia ajatuksia ja tunteita, joten tieto itse leikkauksesta ei enää hätkähdyttänyt. Odottaessaan leikkausta hän löysi turvaa huumorista.

– Sille viikolle sattui paljon hienoja juttuja, olin muun muassa hienolla illallisella ja Kaija Koon synttärikahveilla. Vietin niin sanottua kiveksen saattohoitoviikkoa, Eino naurahtaa.

Vietin niin sanottua kiveksen saattohoitoviikkoa.

Mielessä oli kuitenkin myös läsnä pelko siitä, jos kaikki ei menisikään hyvin. Ahdistavaa oli leikkauksen jälkeinen epätietoisuus. Eino ei vielä tiennyt, kuinka pahalaatuisesta kasvaimesta oli kyse.

Patologin lausunto toi pari viikkoa myöhemmin varmistuksen syöpäkasvaimesta, joka oli kuitenkin leikattu onnistuneesti pois. Jatkossa Einon täytyy kuitenkin käydä kontrollitarkastuksissa parin kuukauden välein.

Hän toivoisi myös, että ihmiset hakeutuisivat matalalla kynnyksellä tutkimuksiin havaitessaan outoja kyhmyjä.

– Ei pidä jäädä yksin murehtimaan tai ujostelemaan.

Ei pidä jäädä yksin murehtimaan tai ujostelemaan.

Rankka kokemus ei ole muuttanut Einon tapaa katsoa maailmaa.

Hän oivalsi kuitenkin, että oli kyseessä sitten viimeinen kesäpäivä tai mikä tahansa muu asia, kannattaa kiirehtimisen sijaan nauttia hetkestä.

Nuorten miesten yleisin pahalaatuinen kasvain

Kivessyöpä on harvinainen, mutta nuorten miesten keskuudessa kuitenkin syöpäkasvaimista kaikista yleisin. Vuosittain Suomessa todetaan vain noin 170 uutta kivessyöpää. Tapausmäärä on suurin 25–39-vuotiailla, Kaikki syövästä -sivusto kertoo.

Yleensä se todetaan, kun on havaittu kyhmy toisessa kiveksessä.

Kiveksessä olevaan kyhmyyn pitää aina suhtautua vakavasti ja ne täytyy aina näyttää lääkärille.

Kivessyövän esiintyvyys on noussut vuosien aikana, mutta syitä sen synnylle ei tunneta. Elämäntapojen ei ole havaittu altistavan kivessyövälle. Sairastumisriskiä suurentaa laskeutumaton kives, joka kymmenkertaistaa sairastumisen riskin.

Vaikka kivessyöpä on nuorten miesten yleisin pahanlaatuinen sairaus, on sen paranemisennuste yleensä hyvä. Kivessyöpää hoidetaan yleensä leikkauksella. Levinnyttä syöpää hoidetaan sädehoidolla.

Nämä voivat olla merkkejä kivessyövästä:

  • Kyhmy toisessa kiveksessä. Kyhmy voi olla täysin oireeton.

  • Kives kipuilee, suurenee tai oireilee muilla tavoin.

  • Kiveksen kiinteys muuttuu.

  • Kiveksen turpoaminen esimerkiksi lievän vamman jälkeen.

  • Laajemmalle levinnyt kivessyöpä voi aiheuttaa selkä- tai vatsakipua, hengenahdistusta tai veristä yskää.

Lähteitä: Terveyskirjasto, Kaikkisyovasta.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?