Harvinainen parainfluenssa leviää, influenssakausi alkamassa - Terveys - Ilta-Sanomat

Harvinainen parainfluenssa leviää nyt Suomessa – saattaa viedä jopa sairaalaan

Mehiläisen mukaan suomalaiset kohtaavat syksyllä niin sanotun infektiovelan sairastamalla muita tavanomaisia hengitysteiden infektiotauteja covid-19-taudin jäädessä taka-alalle.

Mehiläisen

13.10. 16:41

Hengitystieinfektiot ovat Mehiläisen laboratoriotutkimusdatan mukaan kovassa kasvussa. Sairaus ajaa tiuhaan myös lääkärin vastaanotolle.

Mehiläisessä otetuista Covid-19 -näytteistä jopa yli 5 % on nyt positiivisia. Rinoviruksen ohella testeissä löytyy tällä hetkellä myös ajoittain kovankin taudin aiheuttavaa parainfluenssan muotoa poikkeuksellisen paljon.

Tavallisten ja yleensä harmittomienkin infektioiden runsas määrä voi kuormittaa terveydenhoitojärjestelmää, sillä vakavien tautimuotojen määrä kasvaa runsaamman esiintyvyyden myötä.

Mehiläisessä on keskikesästä alkaen asioitu lisääntyvästi ylähengitystieinfektioiden takia. Varsinainen influenssakausi ei ole vielä alkanut, mutta useita muita hengitystieviruksia on paljon liikkeellä.

– Hengitystieinfektioiden vuoksi tehdyt lääkärikäynnit ovat Mehiläisessä lisääntyneet jopa kolmanneksella ja niiden laboratoriotutkimukset ovat jo yli kymmenkertaistuneet vuoden takaiseen vastaavaan jaksoon verrattuna. Nyt pitäisi käyttää hyväksi niitä keinoja, jotka on opittu covid-19-taudin torjumisessa eli käsien pesemistä ja ruuhkien välttämistä, Mehiläisen laboratoriosektorin johtaja Kristina Hotakainen kertoo Ilta-Sanomille.

– Uudet testipaneelit mahdollistavat useamman taudinaiheuttajan tunnistamisen koronan ohella samasta näytteestä ja viruslöydösten määrät ovatkin laboratorio­tutkimuksissa lisääntyneet, hän sanoo.

Hotakaisen mukaan rinoviruksen ohella testeissä löytyy tällä hetkellä parainfluenssa 3:a poikkeuksellisen paljon.

– Pikkulapsille ja riskiryhmille myös parainfluenssa saattaa aiheuttaa jopa sairaalahoitoon johtavan taudin, Hotakainen sanoo.

Vaikka Covid-19 -taudin takia otetut näytteet ovat viime viikkojen aikana vähentyneet, on positiivisten näytteiden osuus ollut selvästi nousussa.

– Covid-19 -tauti tai sen epäily on käyntisyynä enää muutamassa prosentissa infektiokäynneistä. Samalla syys–lokakuussa tutkituissa näytteissä koronalöydösten osuus on noussut jopa yli 5 %:iin, kun kesäkuun alkupuoliskolla tutkituista PCR näytteistä posititiivisten osuus oli alle 1 %:n luokkaa, sanoo Hotakainen.

Mehiläisen konsultoiva mikrobiologian erikoislääkäri Simo Nikkari kertoo, että koronapositiivisten suhteellisen osuuden nousu heijastaa kohdennetumpaa testaamista sekä rajoitustoimien lieventymistä ja suhteellisen alhaista rokotuskattavuutta.

– Varsinkin riskiryhmiin kuuluvien tulisikin viimeistään nyt hankkia täysi rokotesuoja jo oman terveytensä takia. Koko väestön nykyistä laajempi rokotuskattavuus vähentäisi sairastavuutta. Myös tulevaan influenssakauteen kannattaa varautua ottamalla influenssarokote, Nikkari kertoo.

Nyt pitää varautua muihinkin kuin koronaviruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin.

– Onkin mahdollista, että nyt syksyn aikana maksamme niin sanottua infektiovelkaa sairastamalla muita tavanomaisia hengitysteiden infektiotauteja, jotka varsinkin lapsilla ja ikäihmisillä voivat aiheuttaa ikäviä ja myös terveydenhoitojärjestelmää kuormittavia jälkitauteja, Nikkari sanoo

– Vaikka koronan uhka rokotusten myötä väistyy, on influenssarokotteen ottaminen ja muilta hengitystieinfektioilta suojautuminen koronapandemian myötä tutuiksi käynein keinoin tärkeää. Esimerkiksi käsien pesua ja yskimishygieniaa ei voi kyllin korostaa, hän sanoo.

Parainfluenssa

+ Parainfluenssavirukset aiheuttavat nuhakuumetta kaikenikäisillä.

+ Erityisesti pienillä lapsilla, ikäihmisillä ja henkilöillä, joiden vastustuskyky on heikentynyt, infektio voi johtaa vakavaan sairaalahoitoa vaativaan alahengitysteiden tulehdukseen.

+ Nyt liikkeellä oleva tyypin kolme virus yhdistetään muita parainfluenssoja enemmän pienten keuhkoputkien tulehduksiin, bronkiittiin ja keuhkokuumeeseen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?