Tunnista suolistosyövän oireet – paksu- ja peräsuolisyöpä yleistyvät Suomessa - Terveys - Ilta-Sanomat

Suolistosyöpä yleistynyt nopeasti – älä ohita selkeintä oiretta

Suolistosyöpiin sairastui toissa vuonna yli 3 600 suomalaista.

Suolistosyövän oireet muistuttavat usein salakavalasti monia muita vatsavaivoja.

7.10. 14:25

Suolistosyöpä on nykyään toiseksi yleisin syöpä sekä naisilla että miehillä. Vuonna 2019 siihen sairastui 3 628 henkilöä, kertovat Suomen Syöpärekisterin tuoreimmat tilastot.

Suolistosyövillä tarkoitetaan paksusuolen ja peräsuolen syöpiä, ja nämä sairaudet yleistyvät Suomessa nopeaa vauhtia.

Taustalla on erityisesti väestön ikääntyminen, sillä selvästi suurin osa suolistosyövistä todetaan yli 60-vuotiailla.

Toisaalta kannattaa huomata, että sairastuminen on mahdollista varhaisemmallakin iällä: nuorimmat potilaat ovat noin 35–40-vuotiaita.

Lue lisää: Suolistosyövät yleistyvät – nuorimmat sairastuneet alle nelikymppisiä

Yleisimmät syövät 2019

Miehet

■ Eturauhassyöpä 5 245

■ Paksu- ja peräsuolisyöpä 1 948

■ Keuhkosyöpä 1 710

Naiset

■ Rintasyöpä 5 136

■ Paksu- ja peräsuolisyöpä 1 680

■ Keuhkosyöpä 1 114

Lähde: Syöpärekisteri

Älä ohita tätä oiretta

Suolistosyövät ovat usein aluksi täysin oireettomia, ja kun oireita alkaa ilmaantua, ne muistuttavat salakavalasti monia muita vatsavaivoja.

Lue lisää: 6 vatsan hälytysoiretta – jos kärsit yhdestäkin, käänny pian lääkärin puoleen

Terveyskylän mukaan yleisiä paksu- ja peräsuolisyövän oireita ovat erilaiset vatsan toimintahäiriöt ja muutokset suolen toiminnassa, kuten vatsakipu, ummetus, vaihteleva ripuli ja ulostamisvaikeus.

Nuorimmat sairastuneet ovat noin 35–40-vuotiaita.

Oire, joka usein erottaa suolistosyövän esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymästä tai muista vatsavaivoista, on verenvuoto.

Terveyskylän mukaan verenvuoto peräsuolesta on kirkkaanpunaista, mutta verenvuoto syvemmältä paksusuolesta ilmenee erittäin tummana, lähes mustana ulosteena.

– Läheskään aina verenvuoto ei ole ulosteesta silmin nähden havaittavissa, ja joskus suolistosyövän ainoa oire on pitkään ja hiljalleen jatkuneesta verenvuodosta johtuva anemia, Tampereen yliopistollisen sairaalan dosentti ja gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Marja Hyöty kertoi.

Suolistosyöpien seulonta laajenemassa

Euroopassa suolistosyöpää seulotaan laajalti, ja myös Suomessa seulontaa ollaan ottamassa käyttöön valtakunnallisesti, sosiaali- ja terveysministeriö tiedotti viime elokuussa.

Muutos tulee voimaan ensi vuoden alussa. Tähän mennessä suolistosyöpien seulontaa on pilotoitu 12 kunnassa kahden viime vuoden aikana.

Lue lisää: Helppo kotona tehtävä testi on auttanut löytämään useita oireettomia suolistosyöpiä – älä ohita epämääräisiä oireita

STM:n mukaan vuonna 2022 suolistosyöpäseulonta aloitetaan koko maassa 60–68-vuotiaille miehille ja naisille. Seulonta toteutetaan kahden vuoden välein, ja se laajenee ikäryhmittäin niin, että vuonna 2031 kaikki 56–74-vuotiaat ovat mukana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?