Väsymys ja krampit – nämä voivat olla munuaisten vajaatoiminnan oireita - Terveys - Ilta-Sanomat

Munuaisten vajaatoiminta voi edetä huomaamatta – nämä oireet viittaavat siihen, että tauti on jo alkanut

Munuaisvaivat ovat lisääntyneet Suomessa. Merkittävä tekijä kehityksen taustalla on tyypin 2 diabeteksen yleistyminen.

Munuaiset poistavat kehosta nestettä ja kuona-aineita sekä säätelevät verenpainetta. Munuaiset myös ohjaavat punasolujen muodostumista ja aktivoivat D-vitamiinia.

23.9. 16:02

Jopa kymmenesosalla suomalaisista on arvioiden mukaan jonkinasteinen munuaisten vajaatoiminta, kertoo Munuais- ja maksaliitto. Diabetesta tai verenpainetautia sairastavilla munuaisten vajaatoiminta on vielä yleisempää.

Suuri tekijä kehityksen taustalla on etenkin tyypin 2 diabeteksen yleistyminen, joka on yleisin syy dialyysihoidon aloittamiseen. Toisaalta myös väestön ikääntyminen vaikuttaa.

Munuaiset ovat elintärkeät, koska ne poistavat kehosta nestettä ja kuona-aineita sekä säätelevät verenpainetta. Munuaiset myös ohjaavat punasolujen muodostumista ja aktivoivat D-vitamiinia.

Jos sairastaa diabetesta tai korkeaa verenpainetta, on ylipainoinen tai jos suvussa on munuaissairauksia, munuaisten kunto kannattaa tarkistuttaa säännöllisesti.

Munuaiset ovat elintärkeät, koska ne poistavat kehosta nestettä ja kuona-aineita sekä säätelevät verenpainetta. Munuaiset myös ohjaavat punasolujen muodostumista ja aktivoivat D-vitamiinia.

– Munuaiset ovat kuin pesukone. Jos niissä on vähänkään häiriöitä, pesukyky huononee ja munuaiset voivat vaurioitua, ylilääkäri Eero Honkanen HYKSin vatsakeskuksesta sanoi aiemmassa haastattelussa.

Nämä voivat vahingoittaa munuaisia

Munuais- ja maksaliitto kertoo, että diabeteksen lisäksi munuaisia vahingoittavat kohonnut verenpaine ja verisuonten kalkkeutuminen. Munuaisten vajaatoimintaa aiheuttavat myös perinnölliset munuaissairaudet tai munuaisten tulehdustaudit.

– Jo olemassa olevien perussairauksien kuten kohonneen verenpaineen, diabeteksen ja veren rasvahäiriöiden hyvä hoito suojaa munuaisia ja hidastaa mahdollisten munuaismuutosten etenemistä, sanoi HUSin nefrologian ylilääkäri, dosentti Agneta Ekstrand liiton tiedotteessa.

Diabeteksen ja veren rasvahäiriöiden hyvä hoito suojaa munuaisia ja hidastaa mahdollisten munuaismuutosten etenemistä.

Lievä vajaatoiminta on oireeton

Lievä munuaisten vajaatoiminta ei aiheuta oireita. Terveyskylän mukaan munuaissairaus todetaankin usein sattumalta, kun tutkitaan kohonnutta verenpainetta, tai kun huomataan verikokeessa kreatiniinipitoisuuden nousu tai virtsanäytteessä punasoluja tai valkuaista.

Kreatiniini on lihasten aineenvaihdunnan lopputuote, ja kun munuaisten toiminta huonontuu, ne eivät poista sitä verestä normaalisti.

Jos munuaisten vajaatoimintaa ei huomata, se etenee oireita aiheuttamatta hitaasti vuosien mittaan. Kun sairaus on kehittynyt pidemmälle, oireitakin alkaa ilmaantua.

Munuaisten vajaatoiminnan oireita ovat muun muassa:

 • Turvotukset jaloissa

 • Väsymys

 • Ruokahaluttomuus

 • Krampit ja levottomat jalat

 • Raaja- tai päänsärky

Ajoissa havaitun taudin etenemistä voidaan hidastaa

Munuais- ja maksaliitto korostaa, että vajaatoiminta olisi tärkeää havaita ajoissa, koska sen etenemistä voidaan hidastaa.

– Jos sairastaa diabetesta tai korkeaa verenpainetta, on ylipainoinen tai jos suvussa on munuaissairauksia, munuaisten kunto kannattaa tarkistuttaa säännöllisesti. Munuaisten toimintaa tutkitaan veri- ja virtsanäytteistä, Ekstrand sanoI.

Jos omat munuaiset eivät enää kykene suoriutumaan tehtävistään, niiden toimintaa voidaan korvata dialyysihoidolla tai munuaisensiirrolla.

Juttu on julkaistu Ilta-Sanomissa alun perin 8.3.2021.

Näin huolehdit munuaisten terveydestä

 • Harrasta liikuntaa.

 • Syö terveellisesti.

 • Hoida diabetes hyvin.

 • Kiinnitä huomiota verenpaineeseen.

 • Juo riittävästi.

 • Älä tupakoi.

 • Vältä tulehduskipulääkkeiden jatkuvaa käyttöä.

 • Tarkistuta munuaistesi kunto, jos sinulla on diabetes tai korkea verenpaine, olet ylipainoinen tai jos suvussasi on munuaissairauksia.

Lähde: Munuais- ja maksaliitto

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?