Sairaus, jossa on erityinen piirre – nämä oireet saattavat ennakoida Parkinsonin tautia jo vuosia ennen sairastumista

Parkinsonin tauti on yleisempää miehillä kuin naisilla.

Parkinsonin tauti on hitaasti etenevä hermoston rappeumasairaus, joka aiheuttaa liikehäiriöitä.

Parkinsonin tauti yleistyy vauhdilla.

– Hyvin moni tuntee jo jonkun, joka sairastaa. Potilaita on tällä hetkellä noin 15 000, ja tulevina vuosina ylittyy 20 000 potilaan määrä, kertoi neurologian erikoislääkäri, dosentti Valtteri Kaasinen Turun yliopistosta aiemmassa jutussamme.

Parkinsonin tauti on hitaasti etenevä hermoston rappeumasairaus, joka aiheuttaa liikehäiriöitä. Sen kolme pääoiretta ovat lepovapina, lihasjäykkyys ja liikkeiden hidastuminen.

Osa potilaista menettää sairauden vuoksi liikuntakykynsä, ja osalle saattaa ilmaantua myös esimerkiksi muistihäiriöitä. Tauti on miehillä yleisempi kuin naisilla.

Ennakko-oireet vaikuttavat olevan yhteydessä taudin syntyyn

Parkinsonin taudin yleistyminen johtuu pääasiassa väestön ikääntymisestä – ikä on yksi keskeisimmistä riskitekijöistä. Sairaus alkaa tavallisimmin 50–70 vuoden iässä, mutta joskus se voi alkaa jo varhemmin. Tauti on usein perinnöllinen niillä, joilla se alkaa jo 30–40-vuotiaana.

– Samalla tavoin kuin nivelrikko on rappeumasairaus nivelissä, Parkinsonin tauti on aivojen rappeumasairaus, joka lisääntyy merkittävästi 65 ikävuoden jälkeen, Kaasinen sanoi.

Erityinen piirre Parkinsonin taudissa on, että tietyt merkit saattavat ennakoida tautia jo vuosia ennen sairastumista.

Parkinsonin tautia ennakoivia oireita voivat olla:

■ Unihäiriöt

■ Hajuaistin menetys

■ Ummetus

■ Värinäön heikentyminen

■ Vaikea päiväväsymys

■ Kivut

■ Masennus

Tiettävästi voimakkaimmin Parkinsonin taudin riskiä lisää unihäiriö, josta käytetään nimitystä vilkeunen aikainen käytöshäiriö.

– Käytännössä tämä ilmenee niin, että kun normaalisti ihmisen nukkuessa vain hänen silmänsä liikkuvat luomien alla, unihäiriö saa elämään unet hyvin motorisesti niin, että kädet ja jalat heiluvat, ja tyynyt ja peitot lentävät lattialle, dosentti kertoi.

Toinen ennakko-oire on hajuaistin katoaminen.

– Potilaat kuvaavat usein, että heidän hajuaistinsa oli heikentynyt jo vuosia aikaisemmin ennen kuin Parkinson-oireet alkoivat, ja ilmiö on todettu myös tutkimuksissa.

Kolmas yleinen Parkinsonia ennakoiva oire on ummetus.

– Vaiva on hyvin tavallinen muutenkin etenkin iäkkäämmillä, Kaasinen huomauttaa.

Hänen mukaansa kokonaisuus ratkaisee.

– Yksittäinen asia ei vielä nosta riskiä huomattavasti, vaan riskikertymällä on merkitystä.

– Jos esimerkiksi suvussa on paljon Parkinsonin tautia sairastavia, olet mies ja iäkäs ja sinulla vilkeunen aikainen käytöshäiriö ja sen lisäksi muitakin ennakko-oireita, niin tällaisella kombinaatiolla Parkinsonin taudin riski alkaa olla jo aika suuri.

Lue lisää: Nämä oireet voivat enteillä Parkinsonin tautia jo vuosia ennen sairastumista: ”Tällaisella kombinaatiolla riski alkaa olla jo aika suuri”

Varsinainen sairaus alkaa tyypillisesti toispuoleisella liikehäiriöllä tai jäykkyydellä, joka ilmaantuu vaivihkaa, usein yläraajaan.

Yleisin sairauden ensioire on toisen käden vapina, joka tulee esiin, kun käsi on vaikkapa tv:tä katsoessa levossa käsinojalla tai sylissä.

– Usein käy myös niin, että puoliso huomaa kävelylenkillä, että Parkinsonin tautiin sairastuneella ei käsi enää heilu normaaliin tapaan kävelyn rytmissä.

Liikkeiden hidastuminen näkyy esimerkiksi tuolilta nousun vaikeutena, lisäksi kävelemään lähtö on verkkaista ja askeleet lyhyitä. Lihastoiminnan hidastuminen näkyy usein myös kasvojen ilmeettömyytenä ja käsialan pienentymisenä. Puhekin voi muuttua monotoniseksi.

Parkinsonin taudin kolme pääoiretta ovat lepovapina, lihasjäykkyys ja liikkeiden hidastuminen.

Terveellinen ruokavalio saattaa ehkäistä ennakoivia oireita

Tuoreen tutkimuksen mukaan terveellinen ruokavalio saattaa ehkäistä Parkinsonin tautia ennakoivia oireita.

Neurology-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan ennakoivat oireet ovat harvinaisempia henkilöillä, jotka syövät terveellisesti ja kasvispainotteisesti.

Tutkimuksen perusteella runsaasti kasviksia, pähkinöitä, palkokasveja ja vähänlaisesti punaista lihaa syöville kasaantuu Parkinson tautiin viittaavia oireita noin kolmanneksen epätodennäköisemmin kuin epäterveellisempää ruokavaliota noudattaville.

Tutkijat kuitenkin huomauttivat, etteivät kaikki edeltäviä oireita potevat välttämättä sairastu Parkinsonin tautiin – eivätkä tutkimustulokset osoita sitä, että ruokavaliolla voisi ehkäistä Parkinsonin tautia.

Tulokset kuitenkin viittaavat siihen, että monipuolinen ja terveellinen ruokavalio saattaa olla avuksi.

Fakta

Parkinsonin tauti

■ Parkinsonin tauti johtuu keskiaivojen mustatumakkeen hermosolujen vähittäisestä tuhoutumisesta.

■ Tämä johtaa välittäjäaine dopamiinin puutteeseen ja tahdonalaisia liikkeitä säätelevien hermoratojen vaurioitumiseen.

■ Parkinsonin taudin syytä ei tiedetä varmasti.

■ Noin 20 prosentilla potilaista on Parkinsonin tautia sairastavia sukulaisia, mutta vain hyvin harvoin tauti on varsinaisesti periytyvä.

Lähde: Terveyskirjasto

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?