Tutkimus: Jo diabeteksen esiaste lisää muistisairauden riskiä - Terveys - Ilta-Sanomat

Tutkimus: Jo diabeteksen esiaste lisää muistisairauden riskiä

Diabeteksen on jo aiemmin tiedetty olevan muistisairauksien itsenäinen riskitekijä.

Arkistokuva.

11.9. 8:00

Jo diabeteksen esiasteet näyttävät olevan yhteydessä korkeampaan muistisairausriskiin, selviää Turun yliopiston ja THL:n tutkimuksessa.

Tutkimuksen mukaan glukoosirasituskokeessa mitattu korkeampi kahden tunnin glukoosiarvo ennustaa heikompaa suoriutumista kymmenen vuotta myöhemmin tehdyssä tapahtumamuistia mittaavassa testissä.

Episodisen muistin eli tapahtumamuistin heikentyminen on ensimmäisiä Alzheimerin taudin oireita.

Tapahtumamuistin heikentyminen on ensimmäisiä Alzheimerin taudin oireita.

Kahden tunnin glukoosirasituskoe on terveydenhuollossa yleisesti käytössä oleva koe, jonka avulla pystytään selvittämään, onko tutkittavalla diabetes tai jokin diabeteksen esiaste. Määritelmän mukaan henkilöllä on heikentynyt sokerinsieto, kun kahden tunnin glukoosiarvo on kohonnut mutta diabeteksen kriteerit eivät täyty.

Diabeteksen tiedetään olevan muistisairauksien itsenäinen riskitekijä. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että jo tyypin 2 diabeteksen esiasteisiin liittyvät tilat kuten lihavuus, metabolinen oireyhtymä ja alentunut insuliiniherkkyys ovat yhteydessä tiedonkäsittelytoimintojen heikkenemiseen ja kohonneeseen muistisairausriskiin.

Lue myös: Yllättävän monella keski-ikäisellä on esidiabetes – näin voit vähintään viivyttää ja jopa estää tyypin 2 diabeteksen puhkeamisen

Tutkimukset tehtiin vuosina 2000–2002 ja 2011 yhteensä 961 tutkittavalle. Muistia ja muita tiedonkäsittelytoimintoja mitattiin kolmella testillä, joita käytetään yleisesti muun muassa muistihäiriöistä kärsivien potilaiden diagnostiikassa ja seurannassa.

Tutkimus osoitti, että vuonna 2001–2002 mitattu korkeampi kahden tunnin glukoosiarvo oli yhteydessä heikompaan suoriutumiseen vuonna 2011 tehdyssä muistitestissä. Siinä tutkittavien tuli palauttaa mieleen edeltävästi opeteltu sanalista viiveen jälkeen.

– Kahden tunnin glukoosiarvo oli yhteydessä testituloksen suurempaan heikkenemiseen myös seurannan aikana, kertoo tutkimusartikkelin pääkirjoittaja, tohtorikoulutettava Sini Toppala Turun yliopistosta.

Analyyseissä otettiin huomioon merkittävimpiä tunnettuja muistisairauksien riskitekijöitä kuten ikä, koulutus, kohonnut verenpaine, kohonnut kolesteroli, lihavuus, tyypin 2 diabetes ja tupakointi,

Tutkimus perustuu THL:n laajaan Terveys 2000 -väestötutkimukseen ja sen vuonna 2001–2002 kerättyyn syventävään aineistoon sekä Terveys 2011 -seurantatutkimukseen. Tutkittavat olivat lähtötilanteessa 45–74-vuotiaita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?