Näin Alzheimerin tauti etenee – neljä vaihetta, joista ensimmäisessä oireet tulevat hiipien - Terveys - Ilta-Sanomat

Näin Alzheimerin tauti etenee – neljä vaihetta, joista ensimmäisessä oireet tulevat hiipien

Alzheimerin tauti etenee usein hiljaa ja vaiheittain.

2.9. 16:34

Presidentin kanslia kertoi torstaina, että presidentti Martti Ahtisaari, 84, on luopunut kaikesta julkisesta toiminnasta sairauden vuoksi.

Kanslian mukaan Ahtisaari sairastaa Alzheimerin tautia. Edenneen muistisairauden vuoksi hän saa tukea arkeen kotona ja viettää ajoittain hoitojaksoja hoivakodissa.

Lue lisää: Presidentti Martti Ahtisaari on luopunut kaikesta julkisesta toiminnasta – sairastaa Alzheimerin tautia

Alzheimerin tauti on aivoja rappeuttava muistisairaus, jonka perimmäinen syy ei ole tiedossa. Tauti etenee tyypillisesti hitaasti ja vaiheittain. Alle 65-vuotiailla se on harvinainen, mutta yli 85-vuotiaista sitä esiintyy jopa 15–20 prosentilla.

Alzheimerin taudin ensimmäinen oire on muistin heikentyminen. Erityisesti lähimuisti ja uuden oppiminen vaikeutuvat. Oireet ovat usein aluksi lieviä ja muistuttavat normaalia hajamielisyyttä.

Oireet voivat olla lieviä vuosienkin ajan ja niiden kesto ja vaikeutuminen on hyvin yksilöllistä.

Tutkimuksiin kannattaa kuitenkin hakeutua mahdollisimman nopeasti, sillä pienikin viive voi heikentää hoidon tehoa merkittävästi.

Varhainen Alzheimerin tauti

Varhaisessa vaiheessa taudin oireet alkavat usein hiipien. Tyypillisesti henkilö saattaa unohtaa sovittuja asioita tai viimeaikaisia kohtaamisia ja tapahtumia. Asiat sekoittuvat keskenään ja tututkin rutiinit saattavat unohtua.

Oireiden edetessä henkilö voi myös muuttua väsyneeksi ja ahdistuneeksi, jopa ärtyneeksi, kun tutut tehtävät töissä ja kotona eivät enää luonnistu vanhaan malliin.

Lievä Alzheimerin tauti

Aikaisemmin alkaneet oireet pahentuvat lievässä vaiheessa ja alkavat haitata päivittäistä toimintaa.

Muistivaikeudet lisääntyvät, minkä vuoksi asioiden mieleen painaminen heikentyy merkittävästi. Potilaasta saattaa tulla vetäytyvä ja hän pyrkii välttämään sosiaalisia tilanteita.

Potilaan alkaa lisäksi olla vaikea hahmottaa ympäristöään, minkä vuoksi hän saattaa eksyä helposti. Ajantaju katoaa ja potilaalla saattaa ilmetä myös harhaluuloja.

Keskivaikea Alzheimerin tauti

Potilaan persoonallisuus ja sosiaaliset kyvyt ovat usein vielä tallella, mutta arjen haasteet tuottavat potilaalle vaikeuksia. Arkiaskareet, esimerkiksi pukeutuminen, eivät ehkä enää onnistu ilman apua. Yksinasuvalle potilaalle kotona asuminen voi muodostua mahdottomaksi.

Potilaan voi olla vaikea tunnistaa omaa kotia tai tuttuja kasvoja. Menneisyys sekoittuu nykyhetkeen ja potilas saattaa kertoa tarinoita kuolleista tai tuntemattomista henkilöistä.

Vaikea Alzheimerin tauti

Vaikeassa vaiheessa potilasta joudutaan jatkuvasti auttamaan päivittäisissä toiminnoissa. Muisti toimii satunnaisesti eikä henkilö useinkaan tunnista läheisiään.

Potilaalla saattaa ilmetä myös pakkoliikkeitä ja lihasnykimistä. Kävelykyky ja puheen ymmärtäminen ja tuottaminen vaikeutuvat tai saattavat loppua kokonaan.

Lähteet: Alzheimer-info, Terveyskirjasto, Muistiliitto

Lue lisää: Läpimurto dementian mahdollisessa lääkehoidossa – ennustetekijöitä löydettiin jo kauan ennen oireita

Lue lisää: Asiantuntija kertoo, millainen liikunta ehkäisee muistisairauksia – ja listaa 6 asiaa, jotka voivat lisäksi auttaa

Artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?