Mitä tapahtuu, jos lakkaa juomasta maitoa? Näin sanovat ravitsemuksen asiantuntijat - Terveys - Ilta-Sanomat

Mitä tapahtuu, jos lakkaa juomasta maitoa? Näin sanovat ravitsemuksen asiantuntijat

Maitoa ei ole mikään pakko juoda, mutta hapanmaitotuotteet voivat olla paikallaan.

Maito herättää tunteita, mutta terveysvaikutuksiltaan se on melko neutraali juoma.

28.8. 8:15

Mitä maidon juonnista kertovat laillistetut ravitsemusterapeutit, joiden työ pohjaa neutraaliin, tutkittuun tietoon?

Listasimme tyypillisiä kysymyksiä aiheeseen liittyen.

Tarvitseeko maitoa juoda?

Kaikki ravitsemuksen asiantuntijat eivät suosittele maidon juomista.

– Ihminen ei välttämättä tarvitse maitoa, jos maidon sisältämät ravintoaineet saadaan muista elintarvikkeista, sanoi laillistettu ravitsemusterapeutti Jan Verho jutussamme.

Samoja ravintoaineita – esimerkiksi proteiinia, kalsiumia ja D-vitamiinia – saa muistakin tuotteista, kuten juustosta ja jogurtista.

Maidon juonnissa ei sinänsä ole mitään erityistä terveysvaikutusta, on laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen puolestaan todennut.

Hän ei suosittele maidon juomista aikuisille, joskaan ei kokonaan kielläkään – ellei juuri maidosta esimerkiksi tule vatsavaivoja.

Lue lisää: ”Ihminen ei välttämättä tarvitse maitoa”, sanoo ravitsemusterapeutti – mitä tapahtuu, jos lakkaa juomasta sitä?

Lue lisää: Asiantuntija ei suosittele maitoa aikuisille – tässä haitat ja hyödyt

Mitä tapahtuu, jos lakkaa juomasta maitoa?

Ei välttämättä yhtään mitään. Toisaalta: jos uskoo maidon pois jättämisen aiheuttavan hyviä asioita, se voi näkyä olossa.

Vatsavaivat voivat helpottua maidon poisjättämisen myötä, mikäli on esimerkiksi herkkä FODMAP-hiilihydraateille. Maidon proteiini kaseiinikin voi aiheuttaa joillekin ongelmia. Kaikki eivät myöskään kestä maidon sokeria eli laktoosia.

Ja monelle se ei aiheuta mitään vaivoja ja sopii hyvin ruokavalioon.

Lue lisää: 6 asiaa, jotka tapahtuvat, kun lakkaat juomasta maitoa

Vaikuttaako maito ihon kuntoon?

Maitotuotteiden pois jättäminen voi joillakin vaikuttaa ihoon.

Joissain tutkimuksissa on havaittu, että maito voi pahentaa akneoireita. Vaatisi kuitenkin paljon lisäselvitystä, ennen kuin maitotuotteiden vaikutusta ihoon voisi pitää totuutena, ihotautien erikoislääkäri kertoi tässä jutussa.

Lue lisää: Marja, 32, jätti vehnän, sokerin ja maitotuotteet – akne katosi ja paino putosi

Tutkimusnäyttö on ristiriitaista ja vielä vähäistä.

– Yksilöllisiä eroja varmasti löytyy tästäkin paljon, laillistettu ravitsemusterapeutti Hanna Partanen sanoi jutussamme.

Hapanmaitotuotteista, kuten jugurtista, saa tehtyä esimerkiksi erilaisia kulhoaamupaloja.

Vahvistaako maito luustoa?

Maitoa on pidetty tärkeänä luuston vahvistajana.

Tutkimukset osoittavat toista, kertoo tietokirjailija ja laillistettu ravitsemusterapeutti Pirjo Saarnia tuoreessa kirjassaan Suuri ravintohuijaus – 25 ravintoväittämää, jotka eivät pidä paikkaansa (WSOY 2020).

Kirjan mukaan monet tutkimukset vahvistavat sen, että maito on varsin neutraali osteoporoottisen murtumariskin suhteen, eikä maidon säännöllinen juominen vähennä murtumariskiä.

Sen sijaan hapanmaitovalmisteiden – kuten esimerkiksi jogurtin, viilin ja piimän – käytöllä sekä kohtuullisella juuston käytöllä näyttäisi olevan suotuisa vaikutus luustoon.

Lue lisää: Ravitsemusterapeutti kertoo, mikä hyvin yleinen väärinkäsitys maidosta on syytä korjata

Neuvovatko suositukset juomaan maitoa?

Viralliset ravitsemussuositukset eivät varsinaisesti neuvo juomaan maitoa, vaan käyttämään maitotuotteita, joista hapanmaitotuotteet ovat hyödyllisimpiä. Aikuinen ei välttämättä tarvitse maitoa.

Hapanmaitotuotteista, kuten jugurtista, saa tehtyä esimerkiksi erilaisia kulhoaamupaloja.

– Suomessa olisi tärkeää myös lopulta tajuta se, että maitoa ei tarvitse juoda lainkaan. Ravitsemussuosituksessa ei käsketä varsinaisesti juomaan maitoa vaan käyttämään nestemäisiä maitotaloustuotteita, Reijo Laatikainen totesi tässä jutussa.

– Maito ei ole mikään ihmejuoma, vaan kokonaisvaikutuksiltaan neutraali tai hiukan eduksi, Laatikainen summasi.

Lue lisää: Ravitsemuksen asiantuntija: ”Maitoa ei tarvitse juoda lainkaan”

Lisääkö maito tulehdusta?

Maidosta elää sitkeä uskomus, jonka mukaan se aiheuttaisi tulehdusta.

Tutkimusten mukaan maito vaikuttaa olevan aika lailla neutraali tässäkin suhteessa. Se ei näytä lisäävän – eikä toisaalta myöskään vähentävän – matala-asteista tulehdusta.

Reijo Laatikaisen mukaan hokemalle siitä, että maito tulehduttaa, ei ole katetta. Asiasta on useita laadukkaita satunnaistettuja tutkimuksia.

Lue lisää: Vakaville sairauksille altistava hiljainen tulehdus kalvaa salakavalasti – tällainen ruokavalio on kaikista kehnoin

Onko maito pilattu prosessoinnilla?

On väitetty, että teollinen maidon käsittely vähentää maidon hivenaine-, mineraali- ja vitamiinipitoisuutta ratkaisevasti.

Tutkimusten perusteella totuus näyttää olevan toinen: esimerkiksi magnesiumia, kalsiumia ja seleeniä on prosessoidussa maidossa yhtä paljon kuin raakamaidossa. Vitamiinipitoisuudet säilyvät myös erittäin hyvin.

Entäs sitten pastörointi? Sen tarkoitus on poistaa ja estää haitallisten bakteerien kasvu maidossa, jotta ihmiset eivät sairastuisi.

– Monista sosiaalisessa mediassa esitetyistä väitteistä huolimatta maidon pastörointi on siis tänäkin päivän tarpeellista. Maidon tuotantoketju on altis pilaantumiselle, ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen totesi tässä jutussa.

Artikkeli on julkaistu alun perin 7.11.2020

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?