Sillä, peseekö hampaat ennen vai jälkeen aamupalan on todellakin merkitystä – hammaslääkäri kertoo selkeän syyn

Hammaspesulle ennen vai jälkeen aamupalan? Ehdottomasti ennen, sanoo hammaslääkäri.

26.8.2021 13:41

Kumpaan leiriin sinä kuulut: niihin jotka harjaavat hampaansa ennen aamupalaa vai sen jälkeen?

Aamuharjauksen ajankohta tuntuu olevan yhtä kiistelty ja kinkkinen mielipidekysymys kuin se, miten päin vessapaperirulla asetellaan telineeseen tai kuuluuko ananas pitsaan. Moni on kuitenkin hammaslääkärin vastaanotolla kuullut suosituksen, että hampaat tulisi harjata ennen aamiaista.

Luultavasti harvempi on kuitenkaan viitsinyt perehtyä kyseisen suosituksen todelliseen syyhyn, vaan pesee hampaansa silloin kun itsestä tuntuu parhaalta.

Bakteerit villiintyvät

Moni peseekin hampaansa hammaslääkärin neuvoista huolimatta vasta aamiaisen jälkeen: eihän kipakan mentolin makuinen kahvi tai kaurapuuro ole järin hyvä makuyhdistelmä.

Niin ei kuitenkaan kannattaisi tehdä, muistuttaa Mehiläisen johtava hammaslääkäri Erkki Virta. Syy on hänen mukaan siinä, että suun bakteerit villiintyvät herkemmin yöunien jälkeen kuin päivällä, sillä nukkuessa syljeneritys vähenee.

– Sylki suojaa hampaita, sillä se sisältää hampaan pintaa suojaavia ja vahvistavia kalsiumsuoloja, Virta kertoo.

Moni on taatusti huomannut tämän ihan konkreettisesti: suu tuntuu usein aamuisin kuivahkolta ja happamalta.

Virta huomauttaa, että suussa on aina bakteereja, vaikka ne olisi harjattukin huolella. Kuivassa suussa bakteerit tarttuvat tiukemmin hampaan pintaan ja muodostavat siihen bakteerimassaa eli plakkia.

Jos hampaitaan ei ole harjannut ennen aamiaista, niiden pintaan takertuneet bakteerit saavat vain potkua kasvaa lisää ja tuottaa enemmän happoa.

Yksinkertainen syy pestä hampaat ennen aamupalaa on tässä: Hampaiden harjaus heti heräämisen jälkeen ennen aamiaista huuhtoo yön aikana kertyneet plakkikerrokset pois. Hammastahnan sisältämä fluori myös vahvistaa hampaan pintaa, jolloin se kestää paremmin syömisen aiheuttamia happohyökkäyksiä.

– Aamupalalla suuhun pistetään usein hapanta ja makeaa ruokaa tai juomaa, kuten kahvia tai tuoremehua. Suun bakteerit hyötyvät niistä. Jos hampaitaan ei ole harjannut ennen aamiaista, niiden pintaan takertuneet bakteerit saavat vain potkua kasvaa lisää ja tuottaa enemmän happoa, Virta selittää.

Puoli tuntia aamiaisen ja harjauksen välissä

Mutta entäpä jos tämäkään tieto ei pyörtänyt mielipidettäsi hammaspesun oikeasta ajankohdasta? Onko aamupalan jälkeen pesemisestä enemmän haittaa kuin hyötyä?

Vastaus on ei: Virran mukaan hampaiden harjaus on aina parempi vaihtoehto kuin ei harjaisi niitä lainkaan.

Mikäli ennen aamupalaa peseminen tuntuu ylivoimaiselta, Virta neuvoo pitämään aamiaisen ja harjauksen välillä vähintään puoli tuntia taukoa, jotta suun happamuus tasoittuu. Myös ksylitolipurkan tai -pastillin pureskelu aamiaisen jälkeen voi auttaa katkomaan happohyökkäyksen.

– Jos hampaansa harjaa heti sen jälkeen kun on juonut hapanta mehua tai kupin kahvia, hankaaminen vain levittää happoa ympäri suuta, Virta huomauttaa.

Lue lisää: Neljä tärkeintä vaihetta, jotka kuuluvat huolelliseen hampaiden hoitoon – järjestys saattaa yllättää

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?