Tutkimus: Aineenvaihdunta ei hidastu ikääntyessä – keski-ikäisten lihomisen syyt muualla

Tuore Science-lehdessä julkaistu tutkimus kyseenalaistaa sen, että aineenvaihdunnan hidastuminen keski-iässä olisi yksi ihmisten lihomisen syy.

Tuoreen tutkimuksen mukaan 20–60-vuotiaiden aineenvaihdunnan nopeus pysyy ennallaan.

20.8.2021 15:30

Aineenvaihdunnan hidastumisen on arveltu olevan keski-iässä alkavan lihomisen yksi todennäköinen syy. Tuoreessa Science-tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan näin ei kuitenkaan olisi.

Herman Pontzerin johtaman kansainvälisten tutkijoiden ryhmän aineistossa oli yhteensä 6 500 ihmisen tiedot. Joukossa oli ihmisiä kahden päivän ikäisistä 95-vuotiaisiin.

Tärkein tulos oli se, että 20–60-vuotiaiden aineenvaihdunnan nopeus pysyy ennallaan. Yli 60-vuotiaiden aineenvaihdunta hidastuu vain 0,7 prosenttia vuodessa. Aineenvaihdunnan hidastuminen on siis niin hidasta, ettei se voi selittää keski-ikäisten lihomista. Keski-ikä sijoitetaan usein vuosille 40–60.

Tutkimuksen mukaan sukupuolten aineenvaihdunnan nopeuden eroista ei löytynyt todisteita.

Aineenvaihdunta nopeutuu nuorilla. Tutkimuksen mukaan ihmisen ensimmäinen elinkuukauden aikana lapsen kalorien kulutus on suunnilleen samalla tasolla kuin äidin aineenvaihdunta.

Ensimmäisen elinvuoden aikana aineenvaihdunta alkaa kiihtyä ja se on huipussaan noin yksivuotiaana. Silloin aineenvaihdunta on noin 50 prosenttia nopeampaa kuin aikuisilla.

Jos ikääntyminen ei hidasta aineenvaihduntaa, lihomisen syitä etsitään jälleen sitä, että ruoasta saadaan kaloreita pitkän ajan kuluessa enemmän kuin keho tarvitsee.

Terveyskirjasto Duodecimin mukaan ihmisen elimistö varastoi ylimääräiset kalorit rasvakudokseen.

Luontaisen energiankulutuksen pienentyminen, istuva elämäntapa ja lihottavien ruokien runsas käyttö viimeisten 40 vuoden aikana ovat johtaneet siihen, että liikakaloreita tulee paljon aikaisempaa herkemmin.

Aiheesta kertoi aiemmin Talouselämä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?