Metabolinen oireyhtymä suurentaa toisen aivoverenkiertohäiriön vaaraa – joka kolmas keski-ikäinen suomalainen potee - Terveys - Ilta-Sanomat

Metabolinen oire­yhtymä suurentaa toisen aivo­veren­kierto­häiriön vaaraa – joka kolmas keski-ikäinen suomalainen potee

Yhdessä aiempien havaintojen kanssa tutkimustulokset vahvistavat näyttöä metabolisen oireyhtymän ja aivoverenkiertohäiriöiden yhteydestä.

Metabolinen oireyhtymä tarkoittaa tilaa, jossa yhdistyvät lihavuus, poikkeava glukoosi- ja rasva-aineenvaihdunta sekä kohonnut verenpaine.

19.8. 10:44

Aivoverenkiertohäiriöt voivat uusiutua todennäköisemmin, jos potilas sairastaa myös metabolista oireyhtymää. He myös menehtyvät muita potilaita aikaisemmin, tuore tutkimus osoittaa.

Metabolinen oireyhtymä tarkoittaa tilaa, jossa yhdistyvät lihavuus, poikkeava glukoosi- ja rasva-aineenvaihdunta sekä kohonnut verenpaine. Siihen liittyy muun muassa suurentunut sydän- ja verisuonisairauksien, tyypin 2 diabeteksen ja yleisen kuolleisuuden riski.

Metabolista oireyhtymää potee joka kolmas keski-ikäinen suomalainen.

Tutkimus julkaistiin Neurology-lehdessä, ja sen perusteella metabolista oireyhtymää potevien riski sairastua uudelleen oli lähes puolet suurempi kuin potilaiden, joilla ei ollut oireyhtymää. Nämä potilaat myös menehtyivät noin kolmanneksen todennäköisemmin viiden vuoden seurannan aikana.

Lue lisää: Yksi muutos ruokavaliossa pienentää metabolisen oireyhtymän riskiä ja voi myös ehkäistä lihomista

Kun tutkijat tarkastelivat metabolisen oireyhtymän osatekijöitä, riski havaittiin potilailla, joiden HDL-kolesterolipitoisuus oli pieni ja joilla oli lisäksi kaksi muuta metabolisen oireyhtymän osatekijää. Pelkkä vyötärölihavuus, korkeat veren glukoositasot tai kohonnut verenpaine eivät liittyneet sairastumisen todennäköisyyteen ilman muita riskitekijöitä.

Yhdessä aiempien havaintojen kanssa tulokset vahvistavat näyttöä metabolisen oireyhtymän ja aivoverenkiertohäiriöiden yhteydestä. Ne viittaavat myös siihen, että riski koskee potilaita, joilla on useita oireyhtymän osatekijöitä.

Uusiutumisriskiä selvitettiin yhdistämällä kuuden tutkimuksen ja 11 000 potilaan tiedot. Viiden vuoden seurannassa 1 300 potilasta sairastui uudelleen aivoverenkiertohäiriöön.

Kuolleisuutta tarkasteltiin meta-analyysissa, jossa analysoitiin kahdeksan tutkimuksen ja 52 000 potilaan tietoja. Viisivuotisen seurannan aikana 4 200 potilasta menehtyi.

Lue lisää: Tunnista metabolinen oireyhtymä – viidestä ehdosta kolmen pitää toteutua

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?