Suoliston bakteerikannat voivat vaikuttaa diabetesriskiin - Terveys - Ilta-Sanomat

Suoliston bakteerikannat voivat vaikuttaa diabetesriskiin

Uudet havainnot viittaavat suoliston bakteerikantojen vaikuttavan diabetesriskiin riippumatta monista elintavoista ja muista taustamuuttujista.

Kuitupitoinen ruokavalio voi pienentää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen.

16.8. 10:02

Suoliston monipuolinen ja rikas bakteerikanta saattaa tuoreen tutkimuksen perusteella liittyä pienempään tyypin 2 diabeteksen riskiin. Myös diabetesta lievempi insuliiniaineenvaihdunnan heikentyminen on tällöin harvinaisempaa.

JAMA Network Open -lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 2 200 hollantilaisen seurantatietoihin. Seurannan aikana 190 osallistujaa sairastui tyypin 2 diabetekseen.

Kun tutkijat selvittivät osallistujien suolistojen bakteerikantoja ulostenäytteistä, he havaitsivat insuliiniresistenssin ja tyypin 2 diabeteksen harvinaisemmaksi potilailla, joiden bakteerikannat olivat rikkaita. Analyysi paljasti 12 bakteeriryhmää, jotka erityisesti liittyivät pienempään sairastumisriskiin.

Kyseiset bakteerit olivat kaikki butyraattia tuottavia bakteereja. Butyraattia syntyy ravintokuidun fermontoituessa, ja se on yhdistetty suotuisiin terveysvaikutuksiin aikaisemminkin. Tässä tutkimuksessa butyraatin pitoisuuksia ei kuitenkaan mitattu.

Hollantilaisten havainnot viittaavat suoliston bakteerikantojen vaikuttavan diabetesriskiin riippumatta monista elintavoista ja muista taustamuuttujista. Havainnot saattavat myös selittää sitä, miksi kuitupitoinen ruokavalio voi pienentää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?