Sähköhoito turvallinen masennuksen hoidossa - Terveys - Ilta-Sanomat

Sähköhoito turvallinen masennuksen hoidossa

Sähköhoito pienentää myös itsemurhavaaraa.

Suomessa sähköhoitoa annetaan etenkin potilaille, joilla lääkehoito ei ole tehonnut tai jotka tarvitsevat nopeatehoista hoitoa.

5.8. 10:06

Masennuksen hoitaminen sähköhoidolla on tehokasta ja turvallista, tuore tutkimus vahvistaa. Samansuuntaisia tuloksia on saatu aiemminkin, mutta tulokset vahvistavat näyttöä entisestään.

Lancet Psychiatry -lehden julkaisemassa tutkimuksessa sähköhoitoa saaneilla masennuspotilailla ei havaittu vakavia haittavaikutuksia sen enempää kuin muita masennushoitoja saaneilla. Itsemurhien vähentämisessä sähköhoito oli jopa selvästi parempi. Erityisesti se sopi kaksisuuntaista mielialahäiriötä poteville.

Suomessa sähköhoitoa annetaan etenkin potilaille, joilla lääkehoito ei ole tehonnut tai jotka tarvitsevat nopeatehoista hoitoa esimerkiksi itsemurhavaaran takia. Se on tehokkain hoitomuoto vaikeassa tai psykoottisessa masennuksessa. Hoito annetaan nukutuksen aikana.

Tutkimus perustuu 10 000 masennuspotilaan seurantaan. Puolet potilaista sai sähköhoitoa ja puolet muita masennushoitoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?