Geenitutkimus vahvistaa unettomuuden ja sydänriskien yhteyden - Terveys - Ilta-Sanomat

Geenitutkimus vahvistaa unettomuuden ja sydänriskien yhteyden

Yhteys on varmistettu mittavassa geenitietoja hyödyntävässä tutkimuksessa.

Unettomuus ja unihäiriöt on yhdistetty suurentuneeseen sydän- ja verisuonitautien vaaraan aiemminkin.

5.8. 10:00

Unettomuus ja unihäiriöt on yhdistetty sydän- ja verisuonitautien riskiin, mutta nyt tuo yhteys on varmistettu myös mittavassa geenitietoja hyödyntävässä tutkimuksessa. Tutkimuksessa käytettiin lähes 2 miljoonan potilaan geenitietoja kahdesta eri tietokannasta.

Tietokantojen avulla tutkijat tunnistivat potilaat, jotka olivat perimältään alttiita unettomuudelle ja yhdistivät tiedot sydän- ja verisuonitauteja koskeviin geenitietoihin.

Analyysin perusteella unettomuus suurensi riskiä sairastua ainakin aivoinfarktiin, ohimenevään aivoverenkiertohäiriöön, veritulppiin, eteisvärinään, sydämen vajaatoimintaan, sepelvaltimotautiin ja ääreisverisuonien sairauteen.

Geneettisesti määritelty unettomuus liittyi myös lihavuuteen, suureen triglyseridipitoisuuteen ja pieneen hyvän HDL-kolesterolin pitoisuuteen. Tutkijoiden mukaan nämä myös osittain selittivät suurentuneita sydän- ja verisuonitautiriskejä.

Kroonista unettomuutta potee noin 10 prosenttia suomalaisista, mutta tilapäistä unettomuutta on noin joka kolmannella aikuisella. Unettomuus on naisilla yleisempää ja yleistyy iän myötä.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Heart Association -lehdessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?