Miksi ärtyvän suolen oireyhtymä on tuplasti yleisempi naisilla? Asiantuntijan mukaan syy voi olla viiden tekijän summa

Tutkimusten valossa naiset kärsivät kaikista eniten kroonisista vatsavaivoista. Tarkkaa syytä ei tunneta, mutta kyselytutkimuksista ja lääkärien havainnoista on ilmennyt useita johtolankoja.

Ärtyvä suolen oireyhtymä, lyhyemmin IBS, on vaaraton, mutta ikävä ja krooninen taipumus suoliston oireiluun.

2.8.2021 11:00

Vatsaa turvottaa ja siihen koskee iltaisin, vatsa on alinomaa joko löysällä tai kovalla ja kiusalliset ilmavaivatkin häiritsevät jokapäiväistä elämää. Ei ole edes muistikuvia siitä, milloin viimeksi vatsa olisi toiminut täysin moitteetta.

Usein lääkärin penkkiin istahtava potilas, joka kärsii kyseisistä oireista, on tutkimusten valossa nuorehko nainen. Oireet nimittäin viittaavat mitä todennäköisimmin ärtyvän suolen oireyhtymään, josta naiset kärsivät tilastollisesti kaksi kertaa enemmän kuin miehet.

Ärtyvä suolen oireyhtymä, lyhyemmin IBS, on vaaraton, mutta ikävä ja krooninen taipumus suoliston oireiluun, vaikkei tulehduksia, keliakiaa tai muita vakavampia suolistosairauksia olisikaan.

Oireet voivat olla kausittain vähäisempiä

Tyypillistä IBS:lle on oireiden vaihtelevuus sekä pahenemisjaksojen ja vähäoireisempien kausien vuorottelu. Koska selkeää aiheuttajaa oireille ei ole, niitä kutsutaan toiminnallisiksi vatsavaivoiksi.

Gastroenterologian professori Perttu Arkkila HUS:ista kertoo, että ärtyvän suolen diagnoosi perustuu aina kattavaan oirekyselyyn, ja tarvittaessa poissuljetaan muut suolistosairaudet tutkimuksilla. Käytännön työssäkin Arkkila on huomannut, että vaiva toden totta diagnosoidaan selvästi useammin naisilla.

Mutta mistä ero sukupuolten ja vatsavaivojen välillä oikein johtuu? Arkkila huomauttaa, että tarkkaa syytä ilmiölle on vaikeaa osoittaa, sillä asiaa ei ole tutkittu perusteellisesti.

Erilaisissa kyselytutkimuksissa on kuitenkin ilmennyt sellaisia piirteitä, jotka saattaisivat yhdessä selittää sitä, miksi toiminnalliset vatsavaivat ovat tilastoissa ennen kaikkea naisten ongelma.

Koostimme viisi huomionarvoista seikkaa, joista vatsavaivaisten naisten olisi hyvä olla tietoisia.

Naiset hakeutuvat todennäköisemmin hoitoon

Ensinnäkin syy saattaa olla siinä, että naiset yksinkertaisesti suuntaavat miehiä herkemmin lääkäriin. Arkkila huomauttaa, että naiset tunnistavat epänormaalit vatsaoireensa helpommin ja hakeutuvat siksi hoitoon tutkiakseen, onko kyseessä jokin vakavampi sairaus.

Syy oireiden parempaan tunnistamiseen riippuu myöskin siitä, mihin ongelmaan IBS:n oireet painottuvat.

– Naisilla on keskimäärin enemmän ummetus-, kuin ripulipainotteista IBS-oireilua. Ummetuspainotteinen IBS aiheuttaa usein voimakkaitakin vatsakipuja, minkä vuoksi naiset hakeutuvat herkemmin hoitoon, Arkkila kertoo.

– Lisäksi on huomattu, että ummetuspainotteinen oireilu näyttäisi olevan IBS:n tavallisin oiremuoto.

Hormonit vaikuttavat vatsan toimintaan

Tiedetään, että etenkin kuukautisten aikaan naiset kärsivät tavallista enemmän vatsavaivoista. Yhdeksi syylliseksi on osoittautunut prostaglandiini-hormoni, joka saa kohdun lisäksi myös suoliston lihakset supistelemaan tavallista voimakkaammin.

Lue lisää: Nainen, nyt selvisi, miksi kuukautisten aikana vessa kutsuu tavallista useammin

Kuukautisten aikaiset vatsavaivat ja varsinainen ärtyvän suolen oireyhtymä eivät toki ole sama asia. Hormonaaliset tekijät saattavat kuitenkin selittää myös sitä, miksi IBS oireilee etenkin nuorilla naisilla.

– On huomattu, että kuukautiskierrolla ja ärtyvän suolen oireiden pahenemisella on yhteys. Usein naisten IBS-oireet lieventyvätkin huomattavasti vaihdevuosien jälkeen, Arkkila huomauttaa.

On huomattu, että kuukautiskierrolla ja ärtyvän suolen oireiden pahenemisella on yhteys.

Ilmavaivojen pidättely voimistaa oireita

Arkkila arvelee, että syy etenkin naisten hankalampiin vatsakipuihin ja turvotukseen voi piillä osaltaan häpeässä, jonka sosiaalinen ympäristö on luonut. Naisin kohdistuu yhä tänäkin päivänä odotuksia hillityn hallitusta käyttäytymisestä, johon ilmojen päästely ei kuulu.

Tämä teoria ei selitä itsessään oireyhtymän puhkeamista, mutta ilmavaivoihin liittyvä häpeä ja niiden pidättely voimistaa IBS-potilaan kipuja ja turvotusta.

Kiire ja stressi pahentavat

Etenkin nuoret naiset kokevat paljon stressiä, kiirettä ja ahdistusta. Psyykkinen kuormitus on omiaan lisäämään ja ylläpitämään suoliston toiminnallista oireilua.

– Usein myös esimerkiksi pienten lasten äidit, jotka elävät keskellä ruuhkavuosia, eivät yksinkertaisesti ehdi käydä vessassa heti, kun olisi tarve. Silloin suolistovaivat vaikeutuvat, Arkkila tähdentää.

Naiset syövät enemmän keinomakeutettuja herkkuja

Arkkila kertoo, että kyselyiden perusteella naiset käyttävät enemmän keinomakeutettuja tuotteita, kuten esimerkiksi sokerittomia välipalapatukoita, purkkaa ja pastilleja.

Esimerkiksi useissa purukumeissa käytettävä maltitoli voi lisätä ärtyvän suolen oireilua, sillä se ei hajoa täydellisesti suolistossa. Siitä aiheutuu muun muassa kipuja ja ilmavaivoja.

Keinomakeutettujen tuotteiden runsas käyttö voi siis olla yksi syy vatsaoireisiin.

Lue lisää: Tunnista suolistosyövän oireet – on tavallista, ettei näitä osata pitää vakavina

Lue lisää: Kun vatsa oireilee, moni yrittää korjata tilanteen rajoittamalla syömisiään – se voi kuitenkin johtaa ojasta allikkoon, varoittaa asiantuntija

Lue lisää: 12 syytä turvotukseen – tarkista listalta, johtuuko vatsan pömpötys näistä

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?