Mitä gynekologin vastaanotolla tapahtuu? Erikoislääkäri kertoo - Terveys - Ilta-Sanomat

5 hyvin yleistä väärinkäsitystä gynekologikäynnistä ja asioita, joita moni häpeää turhaan – lääkäri oikaisee

Gynekologilla käymiseen liittyy yhä väärinkäsityksiä, jotka siirtyvät äidiltä tyttärelle tai kaverilta toiselle, naistentautien erikoislääkäri Tuulia Tikka sanoo.

– Näistäkin asioista on hyvä puhua avoimesti ja suoraan, naistentautien erikoislääkäri Tuulia Tikka sanoo.

29.7. 20:30

Gynekologin vastaanottohuone on monelle naiselle jännittävä paikka – ja käyntiin liittyy usein myös täysin aiheettomia pelkoja.

Naistentautien erikoislääkäri Tuulia Tikka listaa 5 asiaa, joista moni on turhaan huolissaan.

– Näistäkin asioista on hyvä puhua avoimesti ja suoraan, sillä on väärinkäsityksiä, jotka siirtyvät äidiltä tyttärelle tai kaverilta toiselle, Tikka sanoo.

1. Tutkimusta pelätään turhaan

– Kun tutkitaan intiimiä aluetta, joka on fyysisestikin hyvin herkkä, tilanteeseen liittyy monella pelkoja. Tämä koskee ihan kaikenikäisiä naisia, Tikka kertoo.

Hän on huomannut, että turha jännitys karisee usein, kun sen sanoo ääneen.

– On hyvä, jos potilas aluksi sanoo, että häntä pelottaa. Silloin lääkäri osaa olla erityisen empaattinen ja ottaa jännityksen huomioon.

– Jos tutkiminen hirveästi pelottaa, sitä voidaan myös harjoitella niin, että aluksi kokeillaan vain tutkimuspöydän reunalla istumista.

Esimerkiksi monet ehkäisyyn liittyvät asiat hoituvat keskustelemalla, eikä gynekologista tutkimusta välttämättä tarvita.

2. Fyysistä tutkimusta ei aina tarvitse tehdä

Hyvin monella on väärä käsitys, että gynekologi tekee aina sisätutkimuksen.

– Se tehdään vain silloin, jos on tarve, Tikka oikaisee.

– Hyvin monet esimerkiksi ehkäisyyn liittyvät asiat hoituvat keskustelemalla. Tutkimus voidaan jättää myöhemmäksi, mikäli ei ole mitään fyysistä oiretta, joka mietityttää.

3. Kipua voidaan tarvittaessa lievittää

”Kai tämän kuuluukin sattua” on vanhanaikainen ajatus.

– Normaalin tutkimisen ei kuulu sattua, sen voi tehdä nätistikin. Jos tutkitaan valmiiksi kipeää kohtaa, se voi hetkellisesti tuntua kurjalta, mutta mikään kidutussessio gynekologilla käynnin ei ole tarkoitus olla.

Jos esimerkiksi kierukan laitosta on aiempi kivulias kokemus tai se muusta syystä jännittää, Tikka muistuttaa, että puudutteita voidaan käyttää.

– Sekä julkisella että yksityisellä puolella on hyllyt täynnä erilaisia puudutteita. Valtaosa ei niitä tarvitse, mutta jos tarvetta on, ne ovat käytettävissä ja vaikuttavat nopeasti.

Erikoislääkärille ei tarvitse varata aikaa kalenterin mukaan, jos mitään asiaa tai huolta ei ole.

4. Kalenterin mukaan ei tarvitse käydä

Lähes päivittäin Tikalta kysytään, kuinka usein gynekologilla pitää käydä.

– Jos ei ole mitään oiretta, huolta tai esimerkiksi ehkäisyyn liittyvää asiaa, lääkärissä ei tarvitse käydä, hän vastaa.

– Hyvä pohja on varata aika silloin, kun on jokin huoli tai kysymys, joka mietityttää.

Moni käy gynekologilla kalenterin mukaan kerran vuodessa – vaikkapa aina maaliskuussa.

– Tämä on hiukan hassu elämään jäänyt asia, joka usein siirtyy äidiltä tyttärelle. Kalenterin mukaan lääkäriin ei kuitenkaan tarvitse tulla, sillä eihän muillekaan erikoislääkäreille varata aikaa, jos ei ole asiaa.

Tämä on hiukan hassu elämään jäänyt asia, joka usein siirtyy äidiltä tyttärelle.

5. Näitä asioita ei tarvitse hävetä

Gynekologin näkökulmasta on muutama asia, joita moni aivan turhaan häpeää.

– Ei tarvitse yhtään huolehtia siitä, jos ei ole mitenkään valmistautunut ja käynyt edeltävästi pesulla, tai jos on kuukautiset. Lääkärit ovat lääkäreitä ja kaikkeen tottuneita, eikä meitä varten todellakaan tarvitse puunata itseään tai sheivata karvoja.

Tikka on huomannut, että etenkin moni nuori nainen on huolissaan siitä, että valkovuoto olisi jotenkin epänormaalia.

– Monelle on yllätys – varsinkin, jos on luonnollinen kuukautiskierto eikä pillerikiertoa – että valkovuoto vaihtelee kierron mukaan.

Lääkäri muistuttaa, että valkovuodon ulkonäön ja runsauden isokin vaihtelu on normaalia naisen elimistön toimintaa.

– Vaihtelevuus ei yleensä ole merkki ongelmasta. Jos tuntuu siltä, että valkovuoto haisee voimakkaasti kuin komposti, tai on sietämätöntä kutinaa ja kirvelyä, silloin vääränlaiset bakteerit ovat vallalla ja kyseessä voi olla emätintulehdus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?