Öiset vessakäynnit ovat yleisimpiä iän karttumiseen liittyviä haittoja. Nokturia eli yövirtsaaminen aiheuttaa katkeilevaa yöunta.
– Yövirtsaaminen on yleistä, ja siitä aiheutuu paljon haittaa elämänlaadulle, urologi Jori Pesonen sanoo.
Hän näkee työssään urologian erikoislääkärinä Päijät-Hämeen keskussairaalassa ja Terveystalossa yövirtsaamisen haittoja.
– Jos yli kolmasosa vuorokautisesta virtsasta erittyy yöaikaan, kyseessä on poikkeavuus. Mukaan yövirtsaan lasketaan myös aamun ensimmäinen tyhjennys, Pesonen kertoo.
Kaikenikäisillä on tavanomaista käydä satunnaisesti yöllä vessassa. Muutos yhä taajemmin toistuviin käynteihin alkaa ilmaantua keski-iässä eli 40–60-vuotiailla.
– Jos käyntikertoja on enemmän kuin yksi, alkaa syntyä usein merkittävää haittaa.
Yli 60-vuotiaista joka kolmas käy vessassa kahdesti yössä.
– Käyntejä voi olla enemmänkin kuin pari yössä. Oireilu saattaa aaltoilla, eikä sitä ole aina yhtä paljon.
Öiseen virtsaamistarpeeseen vaikuttavat useat syyt. Siksi yövirtsaisuus on haaste usein myös lääkäreille, Pesonen arvioi.
Iän myötä virtsarakon toiminnallinen kapasiteetti alenee.
– Rakon tilavuus ei välttämättä pienene, mutta hädän tunne ilmenee pienemmällä täytöllä.
Rakonseinämä alkaa jäykistyä pitkäaikaisen käytön seurauksena. Rakkolihas paksunee kuten mikä tahansa lihas, joka jatkuvasti toimii vastusta vastaan.
– Pitkällä aikavälillä rakkolihaksen jäntevyys ja joustavuus alkavat heiketä. Rakko saattaa venyä, eikä venynyt lihas supistu yhtä herkästi.
Iän myötä munuaiset voivat erittää enemmän virtsaa.
– Osalla ihmisistä ei enää erity antidiureettista hormonia eli vesihormonia yhtä paljon kuin ennen. Silloin virtsan mukana alkaa poistua enemmän vettä, ja virtsa muuttuu silmin nähden laimeaksi.
Siihen voidaan vaikuttaa antamalla hoitona pieniä annoksia samankaltaista hormonia.
– Parhaimmillaan se on hyvä hoito, mutta vaatii tarkkuutta, jotta nestettä ei ala kertyä liiaksi. Varsinkin ikäihmiset voivat olla hyvin herkkiä pienillekin annoksille, jolloin voi seurata suolatasapainon suurta heilahtelua.
”Juomista kannattaa vähentää iltaa kohti. Varsinkin kofeiinipitoisia juomia, sillä kofeiini kiihdyttää virtsaneritystä.
Miehillä eturauhasen koko kasvaa ikääntyessä.
– Viisikymppisistä miehistä noin puolella on jonkinasteista eturauhasen hyvänlaatuista liikakasvua. Miehillä se on nokturiaan myötävaikuttavista tekijöistä yleisimpiä.
Öisen runsasvirtsaisuuden taustalla voi olla myös sairauksia, kuten sydämen vajaatoiminta tai turvotustaipumus.
– Jos sydämen vajaatoiminta aiheuttaa kovaa turvotusta, alkuillasta otettu nesteenpoistolääkitys voi auttaa purkamaan nestekuormaa jo ennen nukkumaan menoa.
Turvotukset lähtevät liikkeelle makuuasennossa, jolloin virtsaa erittyy enemmän.
Runsasvirtsaisuutta voi ilmetä myös läpi vuorokauden. Piilevä tai huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes kasvattaa eritystä, mutta sen voi aiheuttaa myös pelkkä runsas juominen.
– Juomista kannattaa vähentää iltaa kohti. Varsinkin kofeiinipitoisia juomia, sillä kofeiini kiihdyttää virtsaneritystä. Myös suolan käytön tulisi olla kohtuullista.
Veden juomista ei kuitenkaan pidä vältellä liikaa, sillä vähäisestä juomisesta johtuva elimistön kuivuminen aiheuttaa väsymystä, huimausta, kaatumisalttiutta ja muistin heikkenemistä.
Unta katkovalla yövirtsaamisella on havaittu yhteyksiä terveysriskeihin.
– Tutkimusten mukaan yövirtsaaminen saattaa ennustaa ennenaikaisen kuoleman riskiä, Pesonen mainitsee.
Wc-käynnit sinänsä eivät vie ketään hautaan. Kuolleisuus lisääntyy taustasairauksien ja katkeilevan unen takia.
– Heikentynyt uni on monella tapaa riskitekijä. Mahdollinen uniapnea kannattaa hoitaa, koska oire aiheuttaa yöllistä runsasvirtsaisuutta.
Jos uni katkeaa säännöllisesti ensimmäisten neljän tunnin aikana ja uudelleen nukahtaminen on vaikeaa, tärkeimmän eli syvän unen osuus voi jäädä liian vähäiseksi.
– Silloin yksikin wc-käynti yössä saattaa olla liikaa.
Taajan yövirtsaamisen syitä tulisi selvitellä lääkärin kanssa. Myötävaikuttavat seikat olisi käytävä läpi ja selvitettävä taustalla ehkä piilevät syyt.
–Kolmelta vuorokaudelta kerättävä virtsaamispäiväkirja on selvittelyn kannalta täysin keskeinen työkalu. Muistiin merkitään sekä nautitut nestemäärät että virtsana poistuneet määrät.
Pesonen arvioi yövirtsaamisen olevan alihoidettu vaiva.
– On olemassa hyviä lääkkeitä. Ne eivät sovi kaikille, mutta niistä voi olla suurta apua, jos yövirtsaaminen heikentää elämänlaatua ja aiheuttaa muita haittoja, Pesonen kiteyttää.