Tutkimus: Maaseudun lapsilla pienempi riski sairastua tyypin 1 diabetekseen - Terveys - Ilta-Sanomat

Tutkimus: Maaseudun lapsilla pienempi riski sairastua tyypin 1 diabetekseen

Tutkijat löysivät myös viitteitä siitä, että talvisin perheiden koteihin kulkeutui vähemmän bakteereja ympäristöstä.

Maaseudulla lapset altistuvat monipuolisemmin ympäristön bakteereille, minkä ajatellaan ohjaavan immuunipuolustusta oikeaan suuntaan ja vähentävän allergioiden, tyypin 1 diabeteksen ja muiden autoimmuunisairauksien vaaraa.

26.7. 9:55

Maaseudulla, maatiloilla ja luonnon lähellä asuvat lapset näyttävät säästyvän tyypin 1 diabetekselta muita todennäköisemmin, suomalaistutkimus osoittaa. Yhteys havaittiin lapsilla, jotka ovat perimältään alttiita sairastumaan.

Tutkimuksessa seurattiin yli 10 000 lasta, joista vajaalle 300 kehittyi tyypin 1 diabetes. Lisäksi runsaalla 600 todettiin autovasta-aineita, jotka ovat merkki kehittymässä olevasta tyypin 1 diabeteksesta. Lapsia seurattiin syntymästä pisimmillään 15 vuoden ajan. Lapset olivat syntyneet Oulun, Turun ja Tampereen yliopistollisissa sairaaloissa.

Kun tutkijat yhdistivät tiedot sairastumisista perheiden asuinpaikkatietoihin, he havaitsivat diabetesriskin pienimmäksi lapsilla, jotka asuivat maaseudulla ja maanviljelysalueilla. Yhteys näkyi lapsilla, joilla oli suureen sairastumisriskiin yhdistettyjä geenimuotoja.

Tutkijat löysivät myös viitteitä siitä, että talvisin perheiden koteihin kulkeutui lumipeitteen takia vähemmän bakteereja ympäristöstä. Asuinseudun ja sairastumisriskin yhteys oli myös voimakkaampi etelässä, missä lunta on yleensä vähemmän kuin pohjoisessa.

Varhaislapsuuden bakteerialtistumiset on aiemmin yhdistetty muun muassa allergioiden kehittymiseen ja havainnot viittaavat samanlaiseen mekanismiin myös tyypin 1 diabeteksessa. Tyypin 1 diabeteksessa kehon immuunipuolustus hyökkää insuliinia haimassa tuottavien beetasolujen kimppuun, mikä johtaa sairastumiseen. Maaseudulla lapset altistuvat monipuolisemmin ympäristön bakteereille, minkä ajatellaan ohjaavan immuunipuolustusta oikeaan suuntaan ja vähentävän allergioiden, tyypin 1 diabeteksen ja muiden autoimmuunisairauksien vaaraa.

Havainnot olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat maatiloilla ja maanviljelysalueilla ensimmäisen elinvuotensa elävien olevan muita pienemmässä vaarassa sairastua tyypin 1 diabetekseen.

Tyypin 1 diabetesta sairastaa noin 50 000 suomalaista, ja lasten diabetes on Suomessa yleisempi kuin missään muualla maailmassa. Vuosittain Suomessa sairastuu noin 500 alle 15-vuotiasta ja 1 500 yli 15-vuotiasta.

Lue lisää: Yhä useampi lapsi on hengenvaarassa ykköstyypin diabeteksen takia – vanhemmat luulevat oireita vatsataudiksi tai flunssaksi

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?