Masennus ja muut mielialahäiriöt voivat olla vakavan koronavirusinfektion riskitekijä - Terveys - Ilta-Sanomat

Masennus ja muut mielialahäiriöt voivat olla vakavan koronavirusinfektion riskitekijä

Verrattuna muihin koronapotilaisiin mielialahäiriöitä tai dementiaa potevat menehtyivät noin puolet todennäköisemmin sairaalahoidon aikana.

Masennusta potevat saattavat olla suurentuneessa vaarassa menehtyä koronavirusinfektioon.

23.7. 9:59

Mielialahäiriöitä potevat saattavat olla suurentuneessa vaarassa menehtyä koronavirusinfektioon, yhdysvaltalaistutkimus osoittaa.

Tutkimuksessa tarkasteltiin vuoden 2020 helmi- ja toukokuun välillä koronavirusinfektion takia sairaalahoitoon tuotua 3 000:ta potilasta. Potilaista neljännes poti joko dementiaa ja siihen liittyvää sekavuutta, masennusta, ahdistushäiriötä, kaksisuuntaista mielialahäiriötä tai päihdehäiriötä.

Verrattuna muihin potilaisiin mielialahäiriöitä tai dementiaa potevat menehtyivät noin puolet todennäköisemmin sairaalahoidon aikana. Riski nähtiin 12 sairaalapäivän jälkeen. Sairaalahoidon jälkeen he myös tarvitsivat muita todennäköisemmin kuntoutusta ja lisähoitoa.

Dementiayhteys on havaittu aiemminkin, mutta masennusta ja muita mielialahäiriöitä koskevia tuloksia on vähemmän.

Tutkimus ei paljasta, mistä suurempi kuolleisuus johtuu, mutta koronavirusinfektiolla on keskushermostovaikutuksia ja infektion sairastaneille myös ilmaantuu usein masennusoireita ja ahdistusta. Tarkan mekanismin selvittäminen edellyttää kuitenkin lisätutkimuksia.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Psychiatry -lehdessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?