Helle näkyy nyt päivystyksessä, kertoo apulaisylilääkäri Jutta Delany Tampereen yliopistollisesta sairaalasta.
– Yleisesti tiedetään, että helle lisää aina sairastavuutta, kuolleisuutta ja tapaturmia. Tämä ilmiö on havaittavissa sairaaloiden päivystyksissä ja osastoilla, Delany sanoo.
Ympäristön aiheuttama elimistön liiallinen lämpeneminen eli hypertermia aiheuttaa oireita, jotka voivat olla vakaviakin.
Ääriesimerkki hengenvaarallisesta kuumuudesta on saunan lauteille uuvahtaminen joko sairauskohtauksen tai alkoholin vaikutuksen vuoksi.
– Nämä ovat kriittisiä tilanteita, jolloin yleensä tarvitaan vähintään hoidon tarpeen arviointia sairaalassa.
Toisaalta kuormitus voi kesähelteellä olla myös hyvin lievää ja vaivihkaa kasvavaa.
– Ihmisten lähtökohdat ovat erilaisia, joten myös lämpö vaikuttaa eri tavalla. Melkein jokainen kokee helteellä jonkinlaisia lieviä oireita, jotka hoituvat kotikonstein.
Ensioireita liiasta lämmöstä ovat:
■ Janon tunne (voi petollisesti myös kadota)
■ Keskittymisvaikeudet
■ Unihäiriöt
■ Suorituskyvyn lasku
■ Epämääräinen yleinen heikkouden tunne
Vakavampia lämpöhalvauksen oireita voivat olla:
■ Sekavuus
■ Oksentelu
■ Epäsäännöllinen hengitys
■ Tajunnan menetys
– Jos tuntuu siltä, ettei pysty samanlaisiin suorituksiin kuin yleensä, kyse voi olla niin kutsutusta lämpöuupumuksesta, Delany sanoo.
Huono ja uupunut olo voi yllättää nopeastikin, eikä siihen tarvita suorassa auringonpaisteessa oleilua.
– Yleisin syy potilailla, jotka tulevat Taysin päivystykseen lämpöuupumuksen tai -halvauksen takia, on oleskelu liian kuumassa asunnossa.
Lämpöoireissa viilennystä voi tehostaa tuulettimella tai kylmän veden pirskottelulla iholle.
Delany muistuttaa, että ihmisten lähtökohdat lämmön kestämiseen ovat myös hyvin erilaisia.
– Erityisen alttiita oireille ovat iäkkäät ja henkilöt, joilla on sydän- tai verisuonisairaus, keuhkosairaus tai esimerkiksi sairastettu aivoinfarkti.
Älä juo pelkkää vettä
Mikäli huomaa saaneensa liikaa lämpöä, tärkeintä on nopeasti hakeutua varjoon tai viilennettyyn tilaan, jos mahdollista.
Myös nestettä tulee juoda, mutta Delany varoittaa tankkaamasta pelkkää vettä litrakaupalla.
Hypertermisessä tilassa ihminen hikoilee eli menettää suoloja ja vettä ihon kautta. Jos menetetyn nesteen korvaa pelkällä vedellä, kehon suolatasapaino järkkyy.
– Hyviä juomia nestehukan korjaamiseen ovat esimerkiksi vichy tai urheilujuomat, ja juomisen ohella kannattaa myös syödä.
Fakta
Hoida lämpöoireita näin
■ Potilaan tulee välittömästi hakeutua varjoon ja riisua ylimääräiset vaatteet.
■ Kylmää vettä annetaan suun kautta.
■ Tuuletusta tehostetaan tuulettimella tai viuhtomalla vaatteilla.
■ Kylmää vettä valellaan tai pirskotellaan iholle ja myös pään alueelle. Viilennykseen voi käyttää myös kylmäpakkauksia, jotka sijoitetaan erityisesti pään, kaulan, kainaloiden ja lantion alueelle.
■ Viileään veteen upottaminen on tehokkain keino jäähdyttää tervettä elimistöä. Voimakkaan verenkiertovaikutuksen vuoksi se voi kuitenkin olla vahingollista lapsille, vanhuksille tai verenkiertoelinten sairauksia poteville.
■ Vakavien oireiden (ihon kuivuminen, voimakas uupuminen, sekavuus, näköhäiriöt, pyörtyminen) ilmetessä potilas toimitetaan välittömästi sairaalahoitoon.
Lähde: Terveyskirjasto