Parasetamoli yhteydessä ADHD- ja autismioireisiin? Uusi tutkimus selvitti

Parasetamolin käyttö raskauden aikana on mahdollisesti yhteydessä ADHD- ja autismioireisiin.

Parasetamolin käytöstä ei pidä luopua, mutta raskauden aikana sitä kannattaa silti käyttää mahdollisimman vähän, tutkijat kirjoittavat.

28.6.2021 12:26

Parasetamolia pidetään turvallisimpana kipu- ja kuumelääkkeenä raskauden aikana, mutta tuoreen tutkimuksen perusteella sen käyttö saattaa suurentaa lapsen ADHD- ja autismiriskiä. Riski ei ole käytännössä kovin suuri, mutta parasetamolin käyttö olisi varmuuden vuoksi hyvä pitää vähäisenä raskauden aikana.

Tulokset perustuvat kuuden tutkimuksen ja 70 000 eurooppalaislapsen tietoihin, ja niiden perusteella parasetamolille raskauden aikana altistuneille ilmaantuu ADHD-oireita tai autismin kirjon häiriöitä noin viidenneksen todennäköisemmin kuin lapsille, joiden äidit eivät käyttäneet parasetamolia raskauden aikana. Samaan viittaavia tuloksia on saatu aikaisemminkin.

Käytännössä parasetamoliin nyt liitetyt riskit ovat yksilötasolla hyvin pieniä eikä parasetamolin käytöstä pidä luopua, tutkijat kirjoittavat. Raskauden aikana sitä kannattaa silti käyttää mahdollisimman vähän.

Tutkimus julkaistiin European Journal of Epidemiology -lehdessä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?