Christian Eriksen saa tahdistimen – tällaisia ovat sydämen rytmihäiriöt

Nuoremmankin henkilön rytmihäiriötuntemus voi olla syytä tarkistaa lääkärillä.

Hyväkuntoiselle rytmihäiriön voi aiheuttaa esimerkiksi sairastettu sydänlihastulehdus. Rytmihäiriötaipumus voi olla myös periytyvä.

17.6.2021 15:37

Jalkapalloilija Christian Eriksen, 29, jonka sydän pysähtyi viime lauantaina EM-kisaottelussa Suomea vastaan, saa rytmihäiriötahdistimen, Tanskan jalkapalloliitto kertoi torstaina.

Maajoukkueen lääkärin Morten Boesenin mukaan tahdistin on välttämätön, ja Eriksen on hyväksynyt sen asennuksen.

– Christianille on tehty erilaisia sydäntutkimuksia, ja olemme päättäneet, että hän tarvitsee ICD-tahdistimen. Tämä laite on välttämätön rytmihäiriöistä johtuvan sydänpysähdyksen jälkeen, Boesen sanoi.

Lue lisää: Christian Eriksen saa tahdistimen – ”Se on välttämätön”

Moni tekijä voi laukaista rytmihäiriön

Terveyskylän mukaan rytmihäiriöstä on kyse, kun sydämen supistelu on epäsäännöllistä tai poikkeavan nopeaa tai hidasta.

Sydämen rytmihäiriöitä on monenlaisia, ja niiden syyt vaihtelevat suuresti.

Urheilijalle rytmihäiriön voi aiheuttaa esimerkiksi sairastettu sydänlihastulehdus, jossa sydänlihakseen on tullut arpeumaa, joka kovassa rasitustilanteessa saattaa aiheuttaa rytmihäiriön.

Lue lisää: Miksi Christian Eriksenin sydän pysähtyi kesken pelin? Suomalais­asiantuntija kertoo mahdolliset syyt

Rytmihäiriötaipumus voi olla myös periytyvä, ja lisäksi rytmihäiriöiden riskiä lisäävät esimerkiksi kohonnut verenpaine sekä lähes kaikki sydänsairaudet. Ikääntyessä alttius rytmihäiriöille kasvaa.

Kaikilla on vaarattomia poikkeavuuksia rytmissä

Kardiologi, sisätautien ylilääkäri Mika Lehto HUS Lohjan sairaalasta kertoi aiemmassa jutussamme, että kaikilla ihmisillä on jonkinlaisia vaarattomia poikkeavuuksia sydämen rytmissä. Tavallisimpia ovat lisälyönnit, jotka ovat normaali ilmiö mutta voivat tuntua rinnassa sydämen muljahduksina.

Etenkin nuoremman ihmisen satunnaiset tuntemukset ja muljahdukset rinnassa ovat useimmiten lisälyöntejä, jotka eivät välttämättä vaadi tutkimuksia.

– Silti jos nuoremmallakin on rytmihäiriötuntemus, joka jää epäselväksi ja aiheuttaa haittaa tai vaivaa mieltä, on sekin syytä tarkistaa lääkärillä, Lehto sanoi.

Lue lisää: Vähintään joka kolmas sairastuu iän myötä – sydämen eteisvärinä onkin luultua yleisempää: Tunnista oireet

Pahimmillaan hengenvaarallinen

Vakavat rytmihäiriöt voivat aiheuttaa hengenahdistusta, rintakipua ja jopa tajunnan menetyksen ja äkkikuoleman. kertoo Terveyskirjasto.

Oireen aiheuttaja kannattaa selvittää, sillä monia rytmihäiriöitä voidaan hoitaa lääkkeiden tai toimenpiteiden avulla.

– Useimmat rytmihäiriöt eivät onneksi ole hengenvaarallisia. Oireen aiheuttaja kannattaa kuitenkin selvittää, sillä monia rytmihäiriöitä voidaan hoitaa lääkkeiden tai toimenpiteiden kuten katetrihoidon tai tahdistinhoidon avulla, kertoo ylilääkäri Anna-Mari Hekkala Sydänliiton sivuilla.

Milloin lääkäriin?

Terveyskirjaston yleisohje on, että uuden rytmihäiriön ilmaantuessa on syytä hakeutua lääkäriin.

– Jos siihen liittyy rintakipua, voimattomuutta, pyörrytystä tai tajunnan menetys, hoitoon pitää lähteä heti, sivustolla kerrotaan.

Jos taas rytmihäiriö tuntuu vain ajoittain hitaana, nopeutuneena tai epäsäännöllisenä rytminä ilman muita oireita, on suositeltavaa varata lääkärin vastaanottoaika.

– Tutkimuksiin kannattaa kuitenkin hakeutua herkästi, jos suvussa on esiintynyt vakavia hengenvaarallisena pidettyjä rytmihäiriöitä, Terveyskirjasto korostaa.

Lähteet: Sydänliitto, Terveyskirjasto, Terveyskylä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?