Riikka, 30, sairasti tietämättään melanoomaa kuukausia ja oli samalla raskaana – ”Huomasin, että tatuoinnin alta puskee jotain läpi” - Terveys - Ilta-Sanomat

Riikka, 30, sairasti tietämättään melanoomaa kuukausia ja oli samalla raskaana – ”Huomasin, että tatuoinnin alta puskee jotain läpi”

Ihosyöpään voi sairastua myös nuorena.

Riikka vietti kevään aikana paljon aikaa sairaaloissa erilaisissa tutkimuksissa ja leikkauksissa.

19.6. 9:30

Melanooma on Suomessa nopeasti yleistyvä syöpä, ja viime vuosina se on noussut jopa nuorten naisten yleisimmäksi syöväksi. Riikka Partanen löysi 29-vuotiaana jalastaan epäilyttävän luomen, joka osoittautui raskauden jälkeen ihosyöväksi.

Ensimmäinen havainto tapahtui vuoden 2019 syksyllä, kun Riikka havaitsi etureidessään olevassa tatuoinnissa pienen patin, kuin kohollaan olevan luomen.

– Huomasin, että tatuoinnin alta puskee jotain läpi. Kun tatuointi oli tehty viisi vuotta aiemmin, ei siinä kohdassa ollut luomea, Riikka kertoo.

Koska luomi oli ilmestynyt tatuoinnin alle, sen väriä ja muotoa oli mahdoton tietää. Alkuun luomi vaikuttikin mitättömältä, mutta hiljalleen se alkoi kasvaa.

Pian uuden luomen havaitsemisen jälkeen Riikka sai kuulla olevansa raskaana, ja hän näytti outoa ihomuutosta lääkärikäynnin yhteydessä. Tuolloin lääkäri vakuutti, ettei luomi näytä huolestuttavalta, ja se voitaisiin poistaa synnytyksen jälkeen.

– En ollut silloin huolissani, ja mietin, että ehkä kyseessä on vain jokin raskauden aiheuttama ihomuutos, Riikka kertoo.

Riikka sai melanoomadiagnoosin hänen lapsensa ollessa vasta puolivuotias.

Luomesta kookkaaksi patiksi

Riikan lähipiirissä oli vastikään todettu ihosyöpä, joten hän piti ihomuutostaan tarkasti silmällä. Kevään ja kesän mittaan luomi jatkoi edelleen kasvamista, ja epäilykset alkoivat herätä.

– Takaraivossa pyöri koko ajan, että kaikki ei ole kunnossa, Riikka muistelee.

Hieman synnytyksen jälkeen Riikka varasi lääkärin ehdottaman luomenpoiston, ja sai toimenpideajan viime vuoden lokakuulle. Siinä vaiheessa outo luomi oli kasvanut jo kahden euron kolikon kokoiseksi patiksi ja vuoti verta.

– Kuitenkin koko ajan luultiin että se on luomi, ja terveydenhuollon kanssa puhuttiin luomenpoistosta. Kun sitten marssin toimenpidehuoneeseen ja näytin sitä lääkärille, hän sanoi ettei sitä voitaisi poistaa tässä, koska luomi oli jo niin kookas, että tarvittaisiin leikkaussaliaika, Riikka kertoo.

Patiksi muuttunut ihomuutos poistettiin lopulta kymmenen kuukauden päästä siitä, kun Riikka ensimmäisen kerran näytti luomensa lääkärille. Joulukuun alussa leikkauksen jälkeen Riikalle kerrottiin, että mikäli mitään ei kuulu parin viikon kuluessa, postissa on varmaan tulossa kirje kotiin ja että kaikki on hyvin. Muussa tapauksessa soitetaan.

Soittoa ei kuulunut, joten Riikka huokaisi helpotuksesta. Joulupyhien jälkeen tuli kuitenkin puhelu: kyseessä oli melanooma.

Ihosyöpä vaikeutti vauva-arkea

Diagnoosin saamisen jälkeen Riikan ensimmäiset reaktiot olivat epäusko ja shokki.

– Ajattelin, että ei voi olla, että samaan perhepiiriin tulee jo toinen tapaus vuoden sisään, hän hämmästeli.

Erityisen pelottavan tilanteesta teki se, että Riikka oli aviomiehensä kanssa juuri aloittanut uuden perhe-elämän.

– Vauva oli vasta puolen vuoden ikäinen, ja olin suunnilleen suunnittelemassa omia hautajaisia. Alkuun ei tiedetty yhtään, kuinka vakava tilanne on. Se oli todella pelottavaa.

Ensimmäisen leikkauksen jälkeen Riikka oli helpottunut, kun pitkään vaivannut patti oli vihdoin poissa. Silloin hän ei vielä tiennyt, että kyseessä oli ihosyöpä.

Riikka kertoo tunteneensa myös katkeruutta, koska lääkärit olivat vakuutelleet pitkin vuotta, ettei ”luomesta” tarvitse olla huolissaan.

– Vielä leikkauspöydälläkin kysyin leikkaavalta lääkäriltä, että eihän tämä ole melanoomaa, ja lääkäri vakuutti että ei ole. Että ei tämän takia kannata yöunia menettää, Riikka muistelee.

Pelko ja katkeruus vaihtuivat kuitenkin pian sisukkuudeksi, kun kokeiden ja testien myötä näytti siltä, että syöpä ei ollut ehtinyt tehdä etäpesäkkeitä. Arki jatkui hoitaen leikkaushaavoja ja esikoislasta.

Uusi patti ja uusi leikkaus

Vain pari kuukautta leikkausten ja hoitojen jälkeen Riikka teki lannistavan löydön. Jo leikatusta jalasta löytyi toinenkin patti.

– Se oli niin pieni, ettei sitä edes näkynyt, mutta jotenkin onnekkaasti sormet olivat sattuneet siihen kohdalle.

Patti poistettiin, ja kävi ilmi, että syöpä oli kuin olikin levinnyt. Toista pattia ei oltu havaittu aiemmin, koska kokeilla oli selvitetty vain, ettei etäpesäkkeitä löydy sisäelimistä. Kuvantamiset eivät olleet yltäneet jalkoihin. Nyt tutkimukset tehtiin uudestaan ja koko vartalolle.

– Pyysin itsekin, että voidaanko minut tutkia tällä kertaa kunnolla, etten taas parin kuukauden päästä löydä uutta pattia, Riikka kertoo.

Viimeinen leikkaus tehtiin huhtikuussa, ja uusia etäpesäkkeitä ei ole sittemmin löytynyt.

– Tällä hetkellä minussa ei ole aktiivista syöpää, ja kaikkein eniten toivon nyt terveen papereita, Riikka huokaa.

Vauvan takia Riikka jaksaa tsempata ja uskoa, että tulevaisuudessa kaikki on taas hyvin.

"Ei sellainen vauvavuosi, mistä olin haaveillut”

Toistaiseksi Riikalla on ennaltaehkäisevä syöpälääkitys, minkä vuoksi hän joutui lopettamaan imetyksen. Muuten arki on jo normalisoitumassa, ja Riikka palasi muutama viikko sitten äitiyslomalta töihin.

– Pitkään pohdin, mitä teen töiden kanssa. Kun sain diagnoosin, ajattelin, että palaan töihin vasta syksyllä, mutta koronan takia alkuvuosi oli aika eristäytynyttä.

– Muutaman viikon jälkeen voin sanoa käsi sydämellä, että on tehnyt todella hyvää, kun töissä saa muutakin ajateltavaa, hän toteaa.

Myös leikkaushaavat ovat vihdoin parantuneet, mikä on helpottanut leikkisän lapsen kanssa touhuamista.

– Voin kyllä sanoa suoraan, että tämä ei ollut sellainen esikoisen vauvavuosi, mistä olin haaveillut. Ensin korona ja sitten vielä syöpä.

Tatuointi muistuttaa tapahtuneesta

Tatuointi, josta ensimmäinen patti löytyi, meni leikkausten myötä rikki. Tatuoija lupasi korjata sen ilmaiseksi, mutta Riikka aikoo jättää arven näkyviin

– Symmetrisestä kuviosta puuttuu nyt palanen, mutta en ehkä halua korjata sitä. Se muistuttaa siitä, mitä kaikkea on tapahtunut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?