Sydänkohtaus tapahtuu todennäköisimmin sunnuntaina tai maanantaina – näihin hetkiin sydäninfarktin riskit kasautuvat - Terveys - Ilta-Sanomat

On kaksi viikonpäivää, jolloin sydäninfarktin riski on suurin – näihin hetkiin kohtaukset kasautuvat

Tekoäly osaa ennustaa äkillisen sydänpysähdyksen vaaraa.

Äkillinen sydänpysähdys johtuu yleisimmin sepelvaltimotaudin aiheuttamasta sydäninfarktista tai rytmihäiriöstä.

14.6. 12:11

Japanilaistutkijat ovat kehittäneet koneoppimista hyödyntävän tekoälyn, joka pystyy ennustamaan päivät ja vuodenajat, jolloin äkillisiä sydänpysähdyksiä tapahtuu eniten.

Heart-lehdessä julkaistut tutkimustulokset osoittavat sairaalan ulkopuolisten sydänpysähdysten kasautuvan pyhäpäiviin ja loma-aikoihin. Viikonpäivistä sunnuntai ja maanantai olivat suurimmat riskipäivät. Myös talvi, kylmät päivät ja nopea lämpötilan tippuminen lisäsivät sairastumisriskiä.

Tekoäly koulutettiin tehtäväänsä 1,3 miljoonan sydänpysähdyspotilaan rekisteritietojen sekä kattavien säätietojen avulla. Ennusteiden tarkkuus testattiin toisessa potilasaineistossa, joka koostui 135 000 potilaan tiedoista.

Havainnot vahvistavat näyttöä äkillisten sydänpysähdysten riskitekijöistä ja osoittavat niiden olevan myös tekoälyn ennustettavissa. Tulevaisuudessa tekoälyä voitaisiin mahdollisesti käyttää esimerkiksi varoittamaan riskipotilaita samaan tyyliin kuin säätiedotuksissa varoitetaan huonosta ajokelistä.

Suomessa vuosittain noin 4 000 henkilöä saa äkillisen sydänpysähdyksen. Se johtuu yleisimmin sepelvaltimotaudin aiheuttamasta sydäninfarktista tai rytmihäiriöstä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?