Olo on nuutunut ja väsynyt. Voisiko kyse olla raudanpuutteesta? Nappaan apteekin hyllyltä vahvimman purkin rautalisää ja popsin sitä päivittäin. Vatsa tulee kipeäksi, mutta muuta vaikutusta raudan syömisellä ei tunnu olevan.
Teenkö jotain väärin, sisätautien erikoislääkäri Robert Bergholm?
– Pienempi annos harvemmin otettuna voisi imeytyä paremmin.
Elimistön tapa käsitellä suolistoon tupsahtanutta suurta rautamäärää saattaakin kääntyä itseään vastaan, Bergholm selittää.
”Jotta rauta imeytyisi parhaalla mahdollisella tavalla, rautaa pitäisi syödä pienempiä annoksia ja harvemmin.
Suolisto alkaa ikään kuin puolustusreaktiona vastustaa rautaa tuottamalla hepsidiiniä eli proteiinia, jonka tehtävä on nimenomaan säädellä raudan pääsyä verenkiertoon. Kasvaneen hepsidiinintuotannon vuoksi rauta ei lopulta imeydykään.
Liian suuret annokset liian usein nautittuna saattavatkin siis vain heikentää raudan imeytymistä.
– Jotta rauta imeytyisi parhaalla mahdollisella tavalla, rautaa pitäisi syödä pienempiä annoksia ja harvemmin, esimerkiksi vain joka toinen päivä, erikoislääkäri neuvoo.
Näin elimistön oma suojautumiskeino heikkenee ja alkaa päästää enemmän rautaa elimistöön.
Rautaa popsitaan omin päin
Vaihdan siis rautalisän miedompaan ja popsin pillereitä enää joka toinen aamu. Pihlajalinnan sisätautien erikoislääkäri Robert Bergholm törmää jatkuvasti vastaanotollaan kaltaisiini ihmisiin, jotka ovat alkaneet popsia rautalisää omin päin.
Raudan imeytymistä hidastavat kalsiumia ja kalkkia sisältävät tuotteet sekä kahvi ja tee.
Hän on myös huomannut, että usein potilaat eivät heti paljasta syövänsä rautalisää. Asiasta olisi kuitenkin tärkeä mainita lääkärinvastaanotolla, sillä rauta vaikuttaa useiden muiden lääkeaineiden imeytymiseen.
– Rauta voi ehkäistä esimerkiksi antibioottien, kilpirauhashormoni tyroksiinin ja Parkinsonin tautiin syötävien lääkkeiden imeytymisen.
Lisäksi, jos napsii rautaa omin päin, eikä kärsi raudanpuutteesta, ei raudan syömisestä ole mitään hyötyä.
– Usein kaikki ylimääräinen on elimistölle turhaa, Bergholm toteaa.
Terveellä ihmisellä elimistön oma puolustusmekanismi on niin vahva, että imeytymätön rauta päätyy lopulta vessanpönttöön aiheuttamatta sen suurempaa vahinkoa.
Harvinaisissa hematologisissa sairauksissa rauta voi kuitenkin pikkuhiljaa alkaa kertyä sisäelimiin ja verta joudutaan jopa poistamaan, jotta rautapitoisuus saadaan laskemaan.
Väsymys ei aina ole raudanpuutetta
Robert Bergholmin mukaan raudanpuute on yleisempää naisilla ja jopa viidesosa naisista kärsiikin raudanpuutteesta.
”Ilman verikoetta on mahdotonta sanoa, johtuuko väsymys todella raudanpuutteesta.
Kasvissyönti, runsaat kuukautiset, raskaus tai imettäminen sekä erilaiset tulehdukselliset suolistosairaudet lisäävät raudantarvetta, erikoislääkäri luettelee. Joskus raudanpuutteen takaa paljastuu esimerkiksi keliakia tai suolistosyöpä.
Moni aloittaa rautalisän syömisen, sillä kokee, että väsymys liittyy raudanpuutteeseen. Tästä on kuitenkin Bergholmin mukaan aika vähän näyttöä.
– Ilman verikoetta on mahdotonta sanoa, johtuuko väsymys todella raudanpuutteesta vai jostakin muusta.
Lue myös: Näin selvität, kärsitkö raudanpuutoksesta – ”Modernin maailman yleisin aliravitsemuksen muoto”
Rautakuurin odotetaan tekevän ihmeitä nopeasti, mutta todellisuudessa raudanpuutteen korjaaminen vie erikoislääkärin mukaan kuukausia, jopa vuoden. Rauta-arvojen kohoaminen on hidasta, siksi niiden seuraaminen verikokeista voi olla hyvä idea.
Bergholmin mukaan rautakuurin voi kuitenkin aloittaa myös omin päin eteenkin, jos epäilee, että rauta-arvot ovat matalalla esimerkiksi kasvisruokavalion tai runsaiden kuukautisten vuoksi.
– Varsinkin pienempiä annoksia on ihan turvallista ottaa esimerkiksi joka toinen päivä.
Lue myös: ”Koko kropan täytti nokkosihottuma” Heidi kertoo – raudan syönnillä voi olla ikäviä sivuvaikutuksia
Fakta
Näin edistät raudan imeytymistä:
Aloita raudan syöminen pienellä annostuksella esimerkiksi vain joka toinen päivä.
Ota rautalisä tyhjään vatsaan.
C-vitamiini raudan kanssa nautittuna tehostaa imeytymistä.
Kahvi ja tee puolestaan heikentävät raudan imeytymistä.
Maitotuotteet ja muut kalsiumia sisältävät ruokatuotteet sekä kalkkitabletit ja närästyslääkkeet sitovat rautaa, ja raudan imeytyminen heikentyy.
Näiden tuotteiden jälkeen on hyvä pitää pari tuntia taukoa ennen kuin ottaa rautatabletin.
Raudan tarve on miehillä 9 mg/vrk ja hedelmällisessä iässä olevilla naisilla 15 mg/vrk. Vaihdevuosien jälkeen naisten raudantarve vähenee.